Näthatet på Lunds universitet

Spottsugen professor föranleder JO-granskning

Publicerad 15 november 2013 kl 11.04

Inrikes.Nu får lundaprofessorn Erik Svenssons arga twitterpåhopp mot journalisten Ingrid Carlqvist ett efterspel hos Justitieombudsmannen. Men det är inte professorns agerande som granskas – utan Lunds universitet.

Gilla artikeln på Facebook

”Jag vill inte kramas med dig Ingrid Carlqvist. Jag vill spotta dig i ansiktet om jag får chansen.”

Det var en av många oförskämdheter som Erik Svensson, professor i evolutionsbiologi vid Lunds universitet, skrev på Twitter till Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist i somras.

Efter att professorns påhopp uppmärksammats av bland annat Fria Tider, Avpixlat och Exponerat, fick universitetet motta en mängd kritiska brev, mejl och telefonsamtal från upprörda personer.

Företrädare för universitetet klargjorde att man betraktade Svenssons beteende som oacceptabelt och kallade professorn till ett möte.

”Erik Svenssons uttalande går stick i stäv med den värdegrund och ett språkbruk som Lunds Universitet står för. Även om han twittrar på fritiden och som privatperson kommer det att skada universitetet och det accepterar vi inte. Vi kommer därför att ha ett allvarligt samtal med Erik Svensson om det inträffade”, skrev Svenssons chef, professor Olov Sterner i ett uttalande.

Svensson bad Ingrid Carlqvist om ursäkt och vädjade i ett genmäle i Fria Tider om läsarnas förståelse.

Men att universitetet tog den näthatande professorn i örat har väckt frågan om var gränsen går mellan offentliganställdas yrkesutövning och vad de sysslar med på fritiden. Erik Svensson menar att han har twittrat i egenskap av privatperson och att universitetet inte har med det att göra.

En privatperson som anser att universitetet inskränkte Svenssons yttrandefrihet genom att kalla honom till ett möte har anmält saken till Justitieombudsmannen, uppger Sydsvenskan.

I ett yttrande till JO skriver universitetets prorektor Eva Wiberg att det var korrekt att ge Erik Svensson en reprimand och kalla honom till möte, eftersom man har ”ett arbetsmiljöansvar med krav på att agera för att utreda händelser som kan påverka arbetsplatsen och dess anställda och som kommit till arbetsgivarens kännedom”.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0