ESO-rapporten
Arkivbild.

SvD: Flyktingar kostar minst 41 miljarder kronor om året

Publicerad 4 juni 2018 kl 11.30

Inrikes. En så kallad flykting kostar i genomsnitt 3 miljoner under sin livstid i Sverige. Totalt blir det 41 miljarder kronor – per år. Men troligen är siffran ännu högre, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson idag.

Gilla artikeln på Facebook

Per Gudmundsson baserar sig på den omtalade ESO-rapporten, där migrationsforskaren Joakim Ruist slagit fast att nettokostnaden för en genomsnittlig "flykting" är 74.000 kronor per år, eller nära 3 miljoner kronor under sin livstid i Sverige.

Vissa invandrargrupper kostar ännu mer.

"Totalt kostar då flyktingpopulationen omkring 41 miljarder kronor om året (2015), eller cirka 1 procent av BNP. Den egentliga kostnaden torde dock vara högre, eftersom man inte har räknat på utgifter för det direkta mottagandet eller exempelvis kostnader för subventionerade anställningar", skriver Per Gudmundsson på SvD.se idag.

Enligt Gudmundsson är detta ett ineffektivt användande av medlen, som hade kunnat få större effekt i hemländerna.

Men det mest påfallande med ESO-rapporten, enligt Gudmundsson, är den misslyckade så kallade "integrationen", där allt färre nyanlända sedan 1980-talet börjat jobba under de första åren i landet. Enligt honom planar "integrationskurvan" ut och landar som bäst på en sysselsättningsnivå bland utrikesfödda på upp till 20 procent lägre än svenskar. Och oavsett vilka integrationsåtgärder som politikerna använt sig av blir resultatet i princip detsamma, påpekar han.

Siffran 41,5 miljarder gäller 2015, ett år då kostnaden för en flykting hade sjunkit från de cirka 70 000 kronor till cirka 60 000. Joakim Ruist skriver mer utförligt om detta i rapporten (s. 66 ff).

I ESO-rapporten kan man även läsa att "De flyktingar som invandrar i dag förväntas i genomsnitt leva 58,3 år i Sverige. Under dessa år förväntas en flykting med genomsnittlig integrationspotential enligt prognosen utgöra en nettokostnad för Sveriges offentliga finanser om i genomsnitt 74 000 kronor per år." Vidare står det att flyktingpopulationen i Sverige uppgår "vid utgången av 2015 till 690 000 individer, eller 7,0 procent av landets totalbefolkning." Det står även vid "utgången av 2017 beräknas antalet människor i Sverige som invandrat som flyktingar eller anhöriga till flyktingar vara 830 000, vilket motsvarar drygt 8 procent av landets totalbefolkning".

Räknar man med en kostnad på 60 000 kronor per flykting (41,5 miljarder per år, som det var 2015), en flyktingpopulation på 690 000 personer, och en genomsnittlig livstid i Sverige på 58,3 år blir totalkostnaden 2.4 biljoner kronor. Multiplicerar man 74.000 kronor per flykting x en flyktingbefolkning på 830.000 individer x en genomsnittlig livstid i Sverige på 58,3 år, blir totalkostnaden närmare 3,6 biljoner kronor (3.580 miljarder). De 58,3 åren gäller dock enligt rapporten de se som invandrar idag, oklart om detta varierar betydligt tidigare.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Rättsväsendet nobbade Expos utbildning om "högerextremism"

Källa till Samhällsnytt kallar satsningen för ett "fiasko".. "De tar fram en utbildning för rättsväsendet, men ingen vill gå den trots att den är gratis."0 

Kristersson är chockad: Sverige har just nu en skjutning om dagen

Moderatledaren är "helt bestört" över samhällsutvecklingen i landet.. Menar att folket kommer förlora tilltron till statens förmåga att klara den mest grundläggande uppgiften: att säkra människors trygghet.0 

SVT varnade för rosors "klimatpåverkan" – på alla hjärtans dag

Sociala medier-kritik mot den statliga tv-kanalens fokus.. "SVT tycker att du ska drabbas av svår klimatångest om du ger en blomma till din kära."0 

Sidor

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus