Genrebild.

Svenskar gör nu flest kontantfria betalningar – i hela världen

Publicerad 16 oktober 2018 kl 10.04

Inrikes. Svenskar går i bräschen för ett kontantfritt samhälle och gör nu flest kontantfria betalningar i hela världen. Det visar World Payments Report 2018 som släpps idag.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt undersökningen går Sverige för första gången om USA i antalet kontantlösa betalningar per capita.

Under 2016 gjorde svenskarna i genomsnitt 461,5 digitala transaktioner årligen per person, en ökning med 13,3 procent.

Samtidigt gjorde amerikaner 459,6 transaktioner per capita, vilket är en betydligt blygsammare ökning på 5,2 procent.

Den förklaring som ges är att svenska banker varit särskilt öppna för att ta till sig innovativ teknik, och för att ha skapat en gemensam infrastruktur och service.

– Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga och idag kan vi köpa i stort sett vad som helst på kort eller mobilen, vi har dessutom en centralbank som pratar om en e-valuta, säger Pascal Olin, betalnings- och e-handelsexpert på Capgemini som tillsammans med BNP Paribas tagit fram rapporten.

– Bankerna är ovanligt duktiga på att samarbeta i Sverige. Förrutom Swish är tidiga exempel Bankomatbolaget, Bankgirot och BankID. Väldigt få andra länder har den här typen av gemensamma lösningar som bas, fortsätter han.

I toppen hamnar även länder som Sydkorea, Finland, Australien och Danmark. Såväl Sydkorea som Australien förväntas också gå om USA inom de närmaste ett till tre åren enligt rapporten.

– Den mobila betaltjänsten Swish är en tidig svensk innovation som gjort enorm succé och där antalet transaktioner stadigt ökar och är en faktor som gjort att exempelvis Apple Pay inte fått något fäste i Sverige än. Dessutom har vi flertalet svenska betalningsföretag i världsklass, exempelvis iZettle eller Bambora som de senaste året sålts till internationella aktörer, säger Pascal Olin.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Jag ska lösa Sveriges problem

Löfven och Sjöstedt var överens om att stänga ute SD. "Sverigedemokraterna står för något helt annat än vad Sverige är."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus