FAKE NEWS

Trump kommenterar hatdrev mot katolska studenter – kallar fake news "ondskefullt"

Publicerad 22 januari 2019 kl 15.15

Utrikes. USA:s president Donald Trump försvarar nu den grupp katolska skolungdomar som blivit utsatta för ett extremt hatdrev i sociala medier efter häpnadsväckande fake news.

Gilla artikeln på Facebook

Igår skrev vi om det virala videoklipp spridits på nätet som sägs visa hur vita ungdomar trakasserar en indian utanför Lincolnmonumentet i Washington.

Verkligheten har visat sig vara den motsatta.

I själva verket blev ungdomarna själva trakasserade, först av en grupp svarta extremister, som bland annat skrek rasistiska glåpord mot barnen.

En indiansk man började sedan spela trumma framför ungdomarna, något som i media först rapporterades som att mannen blev hånad.

Men Nick Sandmann, studenten som iklädd en MAGA-keps ("Make America Great Again") ställde sig framför mannen, förklarar att han egentligen försökte lugna ner situationen.

– Jag trodde att jag kunde hjälpa till att lugna ner situationen genom att förbli orörlig och lugn. Jag insåg att alla hade kameror och att en grupp vuxna försökte provocera en grupp tonåringar till en större konflikt. Jag bad en tyst bön om att situationen inte skulle spåra ur, säger han i ett längre uttalande och fortsätter:

– Han började spela sin trumma när han vandrade in i publiken, som gick åt sidan för honom. Jag såg ingen försöka blockera hans väg. Han låste ögonen i mig och närmade sig mig, kom centimeter från mitt ansikte. Han spelade sin trumma hela tiden han var i mitt ansikte.

Efter att ha sett hela filmen från händelsen, som är en och en halv timme lång, har medier som CNN fått backa från sin initiala rapportering, och nu har även Donald Trump uttalat sig.

"Nick Sandmann och eleverna i Covington har blivit symboler för vad falska nyheter är och hur ondskefullt det kan vara. De har fångat hela världens uppmärksamhet, och jag vet att de kommer att använda det för det bästa – kanske till och med för att få folk att samlas. Det började obehagligt, men kan sluta i en dröm", skriver han på Twitter idag.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus