Pride i förorten

Video: Här möts pride av "Allahu akhbar!"

Publicerad 29 juli 2015 kl 20.15

Inrikes. Några missnöjda män skanderade "Allahu Akbar!" (Allah är större) när dryga tjugotalet personer från "Pride Järva" under eftermiddagen idag tågade mellan Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby.

Gilla artikeln på Facebook

Det förekommer även uppgifter om att enstaka personer ska ha skrikit "bögar" och "bögjävlar" till deltagarna i paraden. Bortsett från det var demonstrationen lugn, uppgav Stockholmspolisens Eva Nilsson för Fria Tider under eftermiddagen.

– Det var mycket mycket lugnt. Vi hade en polisinsats där, inga incidenter överhuvudtaget, ett 20-30-tal deltagare i paraden, sade hon.

Det är oklart hur stor andel av dem som deltog i paraden som själva identifierar sig som homo-, bi- eller transsexuella. När Fria Tider ringde upp arrangören av pridetåget, Avpixlatprofilen Jan Sjunnesson, så ville han inte svara på våra frågor.

– Nej, jag avböjer tyvärr, sade han och lade på luren.

Ett flertal HBTQ-aktivister hade tagit sig ut till förorten för att demonstrera mot den alternativa prideparaden. En och en halv timme efter pridetåget hade avslutats blev en av dem misshandlad i Husby centrum när aktivisten var på väg hem.

– Det var ett bråk i Husby centrum och där har det upprättats en anmälan om misshandel och hets mot folkgrupp, säger Eva Nilsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus