Ygeman: Hellre nyval än att SD får makt

Publicerad 17 december 2018 kl 11.05

Inrikes. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, skulle hellre se ett svenskt extraval än en M-ledd regering som får stöd av Sverigedemokraterna.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna är inte längre främmande för ett nyval. I varje fall inte om alternativet är en M-KD-regering som stöds av SD.

Det förklarade Anders Ygeman i gårdagens SVT Agenda.

När S-toppen fick frågan om en högerregering eller extraval använde han också uttrycket "pest eller kolera", då han först inte ville välja.

– I så fall skulle jag välja ett extraval. Om alternativet är en moderat-kristdemokratisk regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna, så får vi ju i ett extraval möjligheten till en bättre regering som kan föra landet framåt, sade han.

Enligt Ygeman är Socialdemokraterna beredde till nya förhandlingar med Centerpartiet, för att läsa regeringsfrågan.

Sverigedemokraterna skulle troligen öka i ett extraval, men samtidigt riskerar Liberalerna att åka ur. Det skulle stärka det rödgröna blocket, så länge inte också Miljöpartiet tvingas lämna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus