Attacken i Trollhättan

Aftonbladet trängde in olagligt bland skadade barnen på sjukhuset i Trollhättan

Publicerad 23 oktober 2015 kl 21.02

Inrikes. En journalist och en fotograf från Aftonbladet dök plötsligt upp mitt bland de skadade offren på Norra Älvsborgs länssjukhus efter svärdattacken i Trollhättan. Nu överväger landstinget åtgärder med anledning av händelsen.

Gilla artikeln på Facebook

"Under dagen har två journalister från nyhetsmedia, varav en med kamera, avvisats från det sjukrum och avdelning där det barn som överlevt attacken och vårdats på intensivvårdsavdelning förts", skriver NU-sjukvården i ett pressmeddelande.

En gärningsman som begår olaga intrång kan dömas till böter, eller fängelse i upp till två år om brottet bedöms som grovt.

Västra Götalandsregionens kommunikationsdirektör Erik Lagersten påpekar samtidigt i ett skriftligt uttalande att media inte kan ta sig vilka friheter som helst med hänvisning till sitt behov av bra nyheter.

"Medias uppgift att rapportera är inte överordnad sjukvårdens behov av att vårda och skydda den enskilde i den livsavgörande och påfrestande miljö en intensivvårdsbehandling innebär", skriver han och understryker:

"Att det är barn inblandat påverkar inte förhållningsättet men gör det inträffade extra anmärkningsvärt."

En källa inom landstinget uppger för Dagens Nyheter att myndigheten ser "mycket allvarligt" på Aftonbladets olagliga vistelse på sjukhuset, som ska ha ägt rum på samma sjukhusområde som de skadade efter knivattacken. Två av dem avled på sjukhuset.

Enligt DN har Aftonbladet påstått att man fått tillstånd av en anhörig men det spelar ingen roll, enligt Lagersten.

"Även om den enskilde eller anhörig ger sitt medgivande så innebär inte det att det lämnats ett godkännande om besök till sjukvårdens slutna lokal", skriver han i det skriftliga uttalandet.

Västra Götalandsregionen ser allvarligt på det inträffade, står det i pressmeddelandet från myndigheten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus