Attacken i Trollhättan

Ett år sedan attacken i Trollhättan

Publicerad 22 oktober 2016 kl 08.55
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det är idag på dagen ett år sedan skolattacken i Trollhättan då tre människor höggs ihjäl av 21-årige Anton Lundin Pettersson innan han själv sköts ihjäl av polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Årsdagen högtidlighålls med ett "fackeltåg för tolerans" skriver Trollhättans kommun på sin hemsida. Utbildnings­minister Gustav Fridolin (MP) är en av dem som kommer närvara vid manifestationen.

– Manifest­ationen är öppen för allmän­heten och vi hoppas att alla verkligen tar chansen att visa sin delaktig­het och sin tro på fram­tiden, berättar Trollhättans Stads informations­chef Peter Asp.

– Vi samlas vid Lextorpskyrkan och går i ett gemen­samt fackel­tåg till Kronan där vi tillsammans enas i en mani­festation innehållande tal, musik och en utställning av elevernas egna flaggor och teckningar i ämnet.

Tåget avgår från kyrkan klockan sex ikväll.

Dådet har av polisen beskrivits som ett hatbrott med rasistiska motiv och polisens gärnings­mannagrupp slog i mars i år fast att Lundin Pettersson i synnerhet var ute efter att skada eller döda män eller pojkar med invandrar­bakgrund och att han ska ha undvikit att skada kvinnor och barn. De tre som dödades i dådet var alla mörkhyade, en 15-årig pojke och två män som var 20 respektive 42 år gamla.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda miss­lyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrar­bakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta", skrev gruppen i sin analys.


Nyheter från förstasidan

NPC – nya memen som får vänstern att se rött

PK-personer utmålas som förprogrammerade floskelspridare. Twitter försöker kväsa satirkampanjen – stänger av tusentals konton.0 

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Paypal-grundare kan bli Trumps ambassadör i Sverige

Miljardären Ken Howery, 42, har nominerats till posten.. "Kan innebära att vi får se ett ökat samarbete mellan länderna."0 

Feministisk teater ska lära skolbarn om "fittan"

Vrålar om det kvinnliga könsorganet och särar på benen framför skolelever.. "Det funkar jättebra att göra teater om för barn från åtta, nio år och det var något som vi kände behövdes."0 

Sidor

Vetenskap

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0