Frankrikes enda opposition

Av Tobias Svensson den 16 juli 2013 kl 18.00

Blandine LC/CC-BY

Efter de svenska partiledarnas tal i Almedalen är det lätt att dra slutsatsen att det endast finns ett oppositionsparti i Sverige. De övriga sju angrep ju på ett närmast gemensamt sätt Sverigedemokraterna.

Frankrike ligger förstås några år före oss även i detta avseende. Där försöker de etablerade partierna på olika sätt förhålla sig till och hantera Front Nationals framgångar. En kort artikel i Le Monde berättar:

'Front National är tyngdpunkten i det politiska livet.' Dessa ord fortsätter Marine Le Pen att hamra in alltsedan presidentvalskampanjen 2012. Men för Front Nationals partiledare innebär 2013 att denna process går allt snabbare.

Själv tycks Marine Le Pen hålla med om tidningens beskrivning.

– Även om vi inte sitter vid makten så har vi ett avsevärt inflytande, medan UMP inte har något alls. Vi har förmågan att få den socialistiska regeringen att backa om de skadliga åtgärder de vill sätta i verket, förklarade hon vid en resa till Morbach i Moselle i slutet av juni, när hon kommenterade hur de franska Moderaterna (UMP) och socialisterna (PS) ställde sig till att skjuta upp en ny invandringslag.

Front Nationals ledning har all anledning att vara nöjda. Le Monde konstaterar att hela den politiska spelplanen numera definieras efter deras parti och deras förslag.

– Vår tyngd bland väljarna, våra aktiviteter runt om i landet och opinionsundersökningarna gör att vi har passerat en tröskel där inget valsystem längre kan hindra oss. Vi är ofrånkomliga, säger Florian Philippot, vice-president och strategiansvarig.

– Vi bestämmer debattens ämnen. Och PS och UMP tillbringar sin tid med att fundera på vad de skall göra gentemot oss.

– Vi avgör taktiken, strategierna och de politiska programmen för alla partier, tillägger Marine Le Pen.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep