IS-morden i Marocko

Efter kritiken – SVT medger att kvinnorna fick sina "huvuden avskurna"

Publicerad 8 januari 2019 kl 15.21

Inrikes. SVT har nu följt upp de brutala islamistmorden i Marocko, där två skandinaviska flickor mördades i december genom att få sina huvuden avskurna.

Gilla artikeln på Facebook

På juldagen publicerade Fria Tider en viral artikel om hur SVT verkade mer upprörda av hur filmen från det bestialiska dubbelmordet i Marocko spreds på nätet, än själva halshuggningen. SVT valde också vinkeln att morden har "ingenting med islam att göra".

Den statliga tv-kanalen upprepade den grovt vilseledande formuleringen att kvinnorna hade fått "knivskador på sina halsar", i stället för att nämna det som verkligen hände: halshuggningen.

Budskapen i Fria Tiders nyheter spreds internationellt av flera utländska medier så som RT, Sputnik och Paul Joseph Watson.

Under måndagen publicerade dock SVT Aktuellt en cirka fem minuter lång uppföljning om morden, där SVT nu avviker från sin tidigare fake news-rapportering och uttryckligen säger "Deras huvuden – avskurna". Man benämner också terrordådet och morden som "brutala".

Inslaget förmedlar bilden av att morden väckt "chock och avsky" i Marocko och att "terrordåd är ovanliga" i landet.

Men man pratar även om Islamiska Staten, terrorism, radikalisering och moskéer, kvinnohat och att återvändande IS-terrorister är ett problem.

– Framför allt ser han en fattig och marginaliserad landsbygd där fundamentalistiska torkningar av Koranen får allt större plats. Imamer tillåts sprida hat och demonisera oliktänkande, säger SVT-reportern Fanny Hedenmo om en forskare som intervjuas i programmet.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Socialliberala tankesmedjan Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus