IS-morden i Marocko

SVT-vinkeln på morden i Marocko: "Har inget med islam att göra"

Publicerad 24 december 2018 kl 09.51

Inrikes. De brutala islamistmorrden i Marocko har ingenting med islam att göra. Det förmedlar nu statliga SVT i en artikel.

Gilla artikeln på Facebook

Illgärningar som görs i islams namn har ingenting med islam att göra.

Det är vinkeln som statliga SVT valt i en nyhetsartikel om de skandinaviska kvinnorna Louisa Vesterager Jespersen, 24 och Maren Ueland, 28, som brutalt mördades av islamister under en semester i Marocko.

Händelsen fångades på film, som spridits via nätet och som skapat kalla kårar över hela världen. Filmen visar hur den ena flickan får halsen avskuren levande. SvD-journalisten Ivar Arpi har sagt att filmen är "det värsta jag någonsin har sett. Det kommer hemsöka mig".

SVT Nyheter har tidigare kritiserats för att man kallat halshuggningen "knivskador på sina halsar". Denna formulering verkar nu ha tagits bort från en artikel, men återuppstått i en annan. Den nya vinkeln är i stället att morden inte har något med islam att göra, trots att det var just islamister som utförde morden i Allahs namn. "Det är Allahs vilja", ska en av mördarna ha ropat i samband med händelsen. Dessutom hade de svurit trohet till den sunniislamska terrorgruppen Islamiska Staten.

SVT, som länge spridit myter om att invandringen är bra och nödvändig för Sverige (2015 påstod man till exempel att flyktinginvandring är ett "kompetensregn" över landet, "en massiv import – av kunskap"), trots att forskningen säger det motsatta, menar nu att dubbelmorden "har chockat Marocko", inte på grund av hur de gick till, utan "eftersom terrordåd är ovanliga här".

Inte heller i denna artikel nämner SVT någonting om halshuggningen.

Den statliga tv-kanalen lyfter även fram två passande deltagare vid en minnesceremoni i Marrakesh, där morden fördöms. Den ena personen, en anonym kvinna, hävdar att offren "kunde ha varit vem som helst".

Den andra deltagaren, kvinnans son, säger:

– Det här är inte islam. Jag hoppas att folk vet det, de har ingenting med islam att göra.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus