IS-morden i Marocko
Jack Werner misstänker att det är på grund av rasism som tittare varit kritiska till SVT:s rapportering om morden i Marocko.

Vänsterjournalist i DN: Därför mörkar vi om morden i Marocko

Publicerad 30 december 2018 kl 12.39

Media. Att svenska medier "håller igen" i sin rapportering om terrormorden på två skandinaviska kvinnor i Marocko är helt i linje med "traditionell svensk nyhetsvärdering". Det hävdar vänsteraktivisten och journalisten Jack Werner – som samtidigt anklagar dem som kritiserar SVT:s rapportering för att vara rasister.

Gilla artikeln på Facebook

I sociala medier har de svenska medierna fått hård kritik för hur de har hanterat det jihadistiska dubbelmordet på de semestrande unga kvinnorna från Norge och Danmark.

På julafton sände exempelvis SVT:s "Rapport" ett inslag som gick ut på att man kan dömas till fängelse om man sprider filmen från det bestialiska dubbelmordet.

Videon visar hur en av kvinnorna får halsen avskuren, men SVT har konsekvent beskrivit halshuggningen som att kvinnorna hade "knivskador på sina halsar". Den statliga mediejätten har också lyft fram åsikter om att dådet inte "har något med islam" att göra, trots att gärningsmännen svurit trohet till Islamiska staten, IS.

Journalisten Jack Werner kan dock inte förstå att den svenska medierapporteringen i fallet anklagas för att "vara fulvinklad, förljugen och felaktig". I en artikel i Dagens Nyheter slår Werner fast att "händelsen helt enkelt har hanterats enligt traditionell svensk nyhetsvärdering".

Att svenska medier inte skriver mer om dubbelmordet i Marocko har enligt honom att göra med den så kallade närhetsprincipen: "ju närmare tidningens redaktion, geografiskt eller kulturellt, en händelse inträffar, desto större är sannolikheten att redaktionen tar upp saken."

De bestialiska morden saknar "direkt koppling till Sverige", konstaterar Werner. Han beklagar att svenskar på grund av internet har kommit i kontakt med brittiska och amerikanska medier, som oftare tar med detaljer som inte framkommer i svenska medier.

Enligt Jack Werner "låtsas" moderaten Ann Heberlein, som kritiserat Rapports inslag, "inte förstå att människorna på Rapport givetvis tycker mord är ett lika stort problem som alla andra, men att fakta kring spridningen av filmklippet faktiskt är relevant för den svenska publiken".

"Just den vinkeln gör nyheten relevant för oss, gör att den överhuvudtaget passar in i en svensk nyhetssändning", skriver Werner.

Den 29-årige vänsterjournalisten ger också uttryck för misstanken att det är på grund av rasism som vissa vill att medierna ska skriva mer om dådet i Marocko. Han frågar sig om det är det faktum att gärningsmännen är "mörkhyade islamister som gör dem intressanta för mediekritikerna i Sverige".


Nyheter från förstasidan

Österrikes regering spricker

Invandringskritiska samarbetet upplöses. "Nog är nog" efter FPÖ-ledarens korruptionsskandal.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus