Inga pengar – svenska förbandet lämnar Mali

Publicerad 23 april 2018 kl 20.17

Utrikes. Sverige ska dra tillbaka sitt underrättelseförband i FN-insatsen i Mali redan nästa år. Det avslöjar nu tidningen Metro.

Gilla artikeln på Facebook

Det är pengarna som inte räcker till för att Sverige ska kunna ha kvar det militära underrättelseförbandet i Mali, där en större FN-insats sedan flera år pågår för att säkra landet mot islamistiska grupper.

Den svenska insatsen, som pågått sedan 2014 och som kostat mellan 800 och 900 miljoner kronor per år, skulle egentligen vara till 2022.

Men enligt Metro kommer den läggas ned redan nästa år.

– Med de ramar som angivits av Försvarsdepartementet så klarar vi inte av att finansiera ett självständigt bidrag med en egen camp, det räcker helt enkelt inte pengarna till, säger överstelöjtnant Anders B. Svensson till tidningen.

Samtidigt har läget i landet blivit värre och ett svenskt tillbakadragande skulle kunna ha en negativ effekt för säkerheten. Enligt Karolina Gasinska, säkerhetspolitisk analytiker och ansvarig för Afrikastudier på FOI, har Sverige spelat en viktig roll som fredsbevarande styrka.

Det svenska förbandet ingår i FN-insatsen Minusma och består av cirka 250 soldater. Det är Sveriges största FN-åtagande. Huvuddelen bor på Camp Nobel som är en del av den större FN-campen där flera nationer har sin bas. Den svenska basen kommer nu helt stängas ned. Minusma är FN:s farligaste uppdrag i världen.


Nyheter från förstasidan

"Vi vill tillbaka till hur Sverige var före massinvandringen"

Intervju: Gustav Kasselstrand. AFS-ledaren om rollen som uppstickarparti, vänsterns tynande tillvaro och kravet att utvisa en halv miljon invandrare.0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Utrikes

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus