Intrigerande bröder

Av Lars-Olof Andersson den 15 april 2012 kl 06.48

Möt Charles och David Koch - industrimagnater, mångmiljardärer och krigshetsare.

Bröderna Koch är ägare till jättekonglomeratet och erkända miljöskurken Koch Industries men ägnar sig på fritiden åt att köpa amerikanska politiker. Nu har de siktet inställt på CATO Institute – den Washingtonbaserade libertarianska tankesmedja som hittills kunnat fungera som en sista utpost för personer som förespråkar en balanserad utrikespolitik byggd på principen om icke-interventionism.

En maktstrid har länge rasat inom CATO. Bröderna, som är delägare i institutet, har bland annat ihärdigt arbetat för att byta ut flera av styrelsemedlemmarna mot personer med en mer neokonservativ prägel. Exakt vilket syfte de har med sitt kuppförsök är inte klart, men det mesta tyder på att de är missnöjda med det sista ordet i CATO:s slogan: "Individuell frihet, fria marknader och fred".

Christopher Preble, CATO:s chef för utrikespolitiska studier, uttrycker i ett blogginlägg sin djupa oro för tankesmedjans framtid och kallar Kochs intriger för ett försök till "fientligt övertagande" av dess utrikespolitiska avdelning. Stephen Walt noterar vidare att bröderna nyligen anordnade en utrikespolitisk seminarieserie där samtliga inbjudna talare (Eliot Cohen, Walter Russell Mead, Eric Edelman, Niall Ferguson, m.fl.) var kända hökar och, när det begav sig, varma förespråkare av Irakkriget.

Vilka som kommer gå segrande ur maktstriden verkar vara för tidigt att sia om. Det som står klart är emellertid vad som står på spel: en av de viktigaste bastionerna för sunt förnuft i Washington – och den libertarianska rörelsens integritet. De sanna libertarianerna måste bida sin tid, inse kraften i den ungdomliga vitalitet som ryms i deras spirande rörelse och motstå uppvaktning från opportunistiska kameleonter som uppenbarligen bara utnyttjar de frihetliga principerna för sin egen snäva vinnings skull.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep