Tingsrätten i Linköping.

Arabisktalande dialogpoliser vid maffiarättegång

Publicerad 11 november 2014 kl 11.52

Inrikes. Polisen kraftsamlar just nu, med bland annat arabisktalande dialogpoliser, för den pågående maffiarättegången i Linköping.

Dela artikeln

Målet handlar om ett dubbelmord som inträffade i Norrköping på kvällen den 21 april i år i samband med att två olika rivaliserande kriminella syrianska släkter rök ihop med varandra. Vid den våldsamma sammandrabbningen användes såväl knivar, skjutvapen som knogjärn. Utöver de två dödade skadades ytterligare sex personer vid uppgörelsen.

Rättegången hålls, av säkerhetsskäl, i Linköping trots att mordet inträffade i Norrköping och även handläggs av tingsrätten där. Polisen säger sig vara rädda för att allmänheten kan komma till skada, i synnerhet något av de många vittnen som kallats till förhandlingarna. Domstolen har, enligt uppgifter från tingsrätten som Fria Tider tagit del av, kallat sammanlagt 44 vittnen till rättegången som inleddes igår och beräknas pågå fram till den 19 december.

För att garantera säkerheten vid rättegången mot de två maffiagrupperingarna har polisen upprättat en särskild stab som leds av poliskommissarie Michael Lindqvist och kommenderingschef Stefan Mann. De är beredda på att få göra ingripanden även inne i rättegångssalen med tanke på målets karaktär. I insatsen deltar dessutom dialogpoliser och polispersonal som "behärskar arabiska språket", skriver polisen på sin hemsida.

I en debattartikel samma vecka som dubbelmordet skyllde den folkpartistiske syrianske riksdagsledamoten Robert Hannah mordet på den svenska polisens "brist på kulturell kompetens". Enligt honom var det inte hans landsmäns fel att de slog ihjäl varandra, utan polisens oförmåga att förstå "svenska familjer med patriarkala strukturer och hederstänk".

Hageby – bostadsområdet i Norrköping där dubbelmordet inträffade under våren – pekades under förra månaden ut av polisen ut som ett område där "kriminella upplevs styra och diktera villkoren för befolkningen". De etniska motsättningarna mellan kristna syrianer och muslimska araber uppges vara svåra och i somras brann ett moskébygge i den mångkulturella idyllen.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0