Nyvalet i Grekland
Syrizas partiledare Alexis Tsipras.

Maktskifte i Grekland

Publicerad 25 januari 2015 kl 23.19

Utrikes. Det vänsterextrema partiet Syrizas partiledare Alexis Tsipras utropade sitt parti som det grekiska extravalets segrare idag.

Dela artikeln

Syriza hade då enligt preliminära siffror fått 36 procent av rösterna, överlägset mer än de 28 procent som den sittande premiärministern Antonio Samaras fick. Det mesta tyder på att det nu blir maktskifte i Grekland, även om det inte är helt klart om Tsipras lyckas få stöd från de 151 ledamöter i parlamentet som krävs, rapporterar AP.

Tsipras har gått till val på en politik som är starkt kritisk till de bailout-program och den skuldsaneringsplan som Grekland kommit överens med EU om. För att beviljas lån från EU har Grekland tvingats till en åtstramad ekonomisk politik som både inneburit besparingar och skattehöjningar – åtgärder som varit omåttligt impopulära i Grekland. Tsipras vill säga upp skuldsaneringsplanen med EU och istället satsa mer pengar på den offentliga sektorn – pengar som det skuldtyngda EU-landet inte har.

Socialistpartiet Syriza är ett ganska nybildat parti och utgörs av en koalition av olika socialistiska och vänsterextrema politiska grupperingar. Partiet bildades formellt 2004 av bland annat vänsterextrema grupper som deltog i och anstiftade kravallerna i italienska Genoa 2001 – en gren av den vänsterextrema våldsrörelse som sköljde över Europa den sommaren, med upplopp, plundringar och stor förödelse.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.