Nyvalet i Grekland
Panos Kammenos är partiledare för nationalkonservativa "Oberoende greker".

Skrällen: Syriza bildar regering – med nationalistparti

Publicerad 26 januari 2015 kl 20.42

Utrikes. Vänsterradikala Syrizas partiledare Alexis Tsipras gjorde idag ett något oväntat utspel genom att meddela att han tänker bilda regering tillsammans med det nationalkonservativa Anexartitoi Ellines (Oberoende greker).

Dela artikeln

Det blev smolk i glädjebägaren för många segerrusiga vänsteranhängare både i Sverige och övriga Europa efter att Tsipras idag meddelat sitt beslut. Istället för att söka stöd från något av de tre socialistiska eller mittenliberala partierna i parlamentet valde han att gå tvärs över det politiska spektrumet och bilda regering tillsammans med Oberoende greker – ett uttalat nationalistiskt och EU-kritiskt parti.

– Målet är att ena grekerna mot en ny gryning där vårt lands självständighet respekteras och demokratins och konstitutionens funktioner vidmakthålls, sade Oberoende grekers partiledare Panos Kammenos efter beskedet.

Kammenos ville däremot inte kommentera hur uppgörelsen ser ut kring ministerposter eller hur pass stort inflytande Oberoende greker kommer att få i den nya regeringen. Alla de frågorna bemötte han med att det beskedet kommer att lämnas när premiärminister Tsipras presenterar den nya regeringen, meddelar partiet på sin hemsida.

Oberoende greker är uttalade motståndare till invandring och ett mångkulturellt samhälle och värnar om och vill bevara den grekiska kulturen och det grekiska folket. Man är dessutom starka motståndare till EU och bailout-programmen samt vill avskaffa immuniteten för grekiska politiker så att de kan åtalas för beslut som partiet anser varit skadliga för det grekiska folket.

En av dem som gläds över att vänsterradikala Syriza nu får bilda regering är svenska Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och han tycks inte ha några problem med att Syriza väljer att bilda en koalitionsregering med ett parti som förespråkar en långt mer åtstramad invandringspolitik än svenska Sverigedemokraterna.

– Det finns inget parti som har en politik som stämmer överens med Syrizas på alla punkter. Vem man än hade valt hade det funnits betydande olikheter, säger han undvikande när Dagens nyheter ber honom kommentera den nya regeringen.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.