Ofarliga ämnen i samtliga pulverbrev

Publicerad 30 januari 2015 kl 15.23

Inrikes. De så kallade pulverbrev som skickats ut till myndigheter och företag den senaste månaden har varit ofarliga. Innehållet har bland annat bestått av vetemjöl, bakpulver och tvättmedel.

Dela artikeln

Under januari ökade antalet rapporter om pulverbrev, men hittills har försändelserna med misstänkt farliga ämnen visat sig vara helt ofarliga.

– Vi har hanterat 26 brev, paket och andra försändelser sedan årsskiftet, säger Bertil Olofsson, chef för nationella bombskyddet vid polisen.

Brev med misstänkt farligt ämne har skickats till flera myndigheter i landet, bland annat regeringskansliet i Stockholm, Kronofogden i Malmö samt polisen i Umeå och i Helsingborg. Andra mottagare har varit ett bostadsbolag i Gällivare, en privatperson och flera företag. 

I några fall har mottagaren öppnat brevet och blivit orolig, i flera andra fall handlar det om trasiga paket som läckt vitt pulver på postterminaler och som då lett till att de undersökts av polisen.

Innehållet har varit allt från vetemjöl, majsmjöl, gips och tvättmedel till olika typer av näringstillskott.

– Vi har inte hittat några spår av farliga ämnen i någon av försändelserna. Alla har varit helt ofarliga. Det har aldrig funnits några uttalade eller nedskrivna hot kopplade till breven, säger Bertil Olofsson.

Polisen har inte heller hittat något samband mellan försändelserna förutom i ett fall som rörde utskick i Umeå och Gällivare.  

– Analyser av de handskrivna adresserna på kuverten visar att det i dessa fall handlar om samma avsändare. Men syftet kan man bara spekulera i. Det kan ha varit för att skrämma eller att få uppmärksamhet, säger Bertil Olofsson.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0