Djungeln i Calais
Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Britter vill använda militär för att stoppa invällandet av invandrare

Publicerad 31 juli 2015 kl 02.19

Utrikes. I Storbritannien överväger man nu att sätta in soldater för att stoppa invällandet av illegala invandrare genom kanaltunneln som går från Calais i Frankrike till Storbritannien.

Dela artikeln

Tiotusentals illegala invandrare från Afrika och Mellanöstern, varav många korsat Medelhavet med bland annat den svenska Kustbevakningens hjälp som bistår människosmugglarna, har de senaste månaderna tagit sig vidare norrut för att försöka ta sig över till Storbritannien via kanaltunneln. Anledningen är att Storbritannien anses vara ett mer attraktivt land för invandrare än Frankrike, bland annat på grund av mer generösa asylvillkor och högre bidrag.

Kustbevakningens transport av illegaler

Den brittiske premiärministern David Cameron fick under torsdagen kritik från vänsterhåll efter att ha beskrivit illegalerna som en "svärm av folk".

– Det är en svärm av folk som tagit sig över Medelhavet, på jakt efter ett bättre liv, och som vill komma till Storbritannien, sade han.

Förutom att invällandet enligt The Telegraph har överbelastat de sociala myndigheterna, eftersom många av asylsökarna påstår sig vara "ensamkommande flyktingbarn" för att därigenom lättare få uppehållstillstånd, skapar det kaos vid gränsen vilket drabbar hela den brittiska ekonomin.

Värdet av handeln över den engelska kanalen uppgår till 200 miljarder pund varje år – motsvarande 2.700 miljarder svenska kronor. Och invasionen av bidragssugna araber och afrikaner har skapat så pass kraftiga störningar för handeln att man nu är rädd att det ska påverka den brittiska ekonomin negativt, rapporterar The Independent.

Situationen i Calais har förvärrats de senaste dagarna när tusentals illegaler stormat stängslen runt ingången till kanaltunneln, antingen för att försöka ta sig ombord på de tåg som korsar kanalen eller för att ta sig in i och igenom tunneln till fots.

I helgen tvingades tunneln att stänga efter att illegaler tagit sig in i tunneln, vilket skapade timslånga köer för hundratals lastbilschaufförer som var på väg med varor till eller ifrån Storbritannien.

En av anledningarna till att anstormingen av invandrare verkar kulminera just nu är för att Storbritannien investerat i ett drygt tre kilometer långt högsäkerhetsstängsel runt kanaltunnelns mynning i Frankrike. Många illegaler som bor i tältlägren och kåkstäderna i Calais gör därför en sista ansträngning för att försöka ta sig över kanalen innan det stängslet blir klart.

Under fredagen har premiärminister Cameron kallat till krismöte för att försöka lösa krisen med invällandet av illegaler i landet. Omkring 150 illegaler befaras de senaste dagarna ha lyckats ta sig igenom tunneln och in i Storbritannien och regeringen vill nu sätta stopp för strömmen av illegala invandrare från tredje världen som i brittisk media beskrivit som en "invasion".


Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0