Bombtekniker sköt sönder låda med kläder

Publicerad 1 augusti 2015 kl 10.34

Inrikes. Polisens bombtekniker ryckte igår eftermiddag ut för att skjuta sönder en låda med kläder som någon ställt utanför en villa i Lund.
– Det har blivit någon form av miss i kommunikationen, säger en polistalesman till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var strax före klockan fem igår eftermiddag som polisen fick larm om ett "misstänkt farligt föremål" utanför en villa på Lyckevägen i bostadsområdet Dalby i Lund.

– Det gick inte att utesluta där på platsen att det skulle vara något farligt och då tar vi till de här åtgärderna, säger Skånepolisens presstalesman Nils Norling till Fria Tider och fortsätter:

– Det gick inte att utesluta att det skulle vara något explosivt och då tog vi ut ett säkerhetsavstånd på en radie om 200 meter från det här objektet och evakuerade samtliga boende i området, vi tar säkerheten för allting.

45 personer, varav flera barnfamiljer, tvingades under kvällen lämna sina hem och några av dem evakuerades till en närbelägen skola. En knapp halvtimme före midnatt sköt polisens bombtekniker med hjälp av en robot sönder paketet, som visade sig innehålla kläder.

Under morgonen idag har polisen fått en förklaring till den "farliga" lådan med kläder.

– Det är ett paket med kläder som var ämnat för en person på platsen, berättar Norling.

– Det har blivit någon form av miss i kommunikationen där så personen som det var ämnat för har inte fått information om att det skulle ligga ett paket där, tillägger han.

Polisen upprättade en anmälan om olaga hot eftersom man inte kunde utesluta att syftet med klädlådan var att skrämmas, men den anmälan läggs nu ned.

– Den här anmälan läggs ju ned nu direkt när vi vet vad det är som har skett.

Att ni tar det här så pass allvarligt, när det bara är en låda med kläder, har det att göra med den senaste tidens detonationer i Malmöområdet?
– Nej, det är så vi arbetar, det kvittar var det är någonstans. Det kvittar egentligen vilka andra händelser som har ägt rum innan det här. Det är vårt arbetssätt, om inte vi kan utesluta att det är något farligt så tar vi till de här åtgärderna med säkerhetsavstånd och avspärrningar innan vi kan identifiera vad det är för någonting.

Men tror du eller ni på polisen att ni hade agerat likadant för 20 år sedan?
– Det kan inte jag svara på, jag arbetade inte här själv då, så jag kan inte svara för hur arbetsmetoderna var för 20 år sedan.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0