Politikernärstående PR-byrå får 25 miljoner av polisen för att leverera "kommunikation" och "strategier"

Publicerad 22 januari 2016 kl 02.28

Inrikes. Rikspolischefen Dan Eliasson kritiseras för beslutet att köpa "intern kommunikation", "strategisk rådgivning" och "förändrings­kommunikation" av den M-märkta PR-byrån Prime, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln

Prime grundades 1998 av M-toppen Ulf Kristerssons pressekreterare Folke Hammarlind och M-politikern Carl Fredrik Sammeli. Sedan dess har skattemiljonerna rullat in, inte minst från politiska partier och andra skattefinansierade institutioner.

Det senaste kapet är en affär med polisen, som trots sina 200 egna kommunikatörer har valt att köpa in "kommunikation" från Prime för 25 miljoner kronor. Den politiker­närstående byrån har redan fått fakturera 4,1 miljoner, enligt DN. Men det är oklart vad pengarna rent konkret har gått till.

I avtalet används floskler som "strategiska kommunikationstjänster” och ”förändrings­kommunikation” för att motivera kostnadsposter på 3 miljoner kronor, enligt DN. Pengarna tas direkt från skattebetalarna och nu kritiseras det luddiga upplägget internt inom polisen.

–  Hittills har vi inte sett något resultat, säger Christer Nordström som är presstalesman för polisen i Uppsala.

Enligt Nordström är det ytterst oklart vad byrå egentligen har utfört, som inte polisens egna kommunikatörer skulle kunna göra.

Flera kostnadsposter ligger långt över marknadspris. Exempelvis får Prime 70.210 kronor för att ta fram en "ny formgivning av årsredovisning". Det är ett mycket högt belopp när det redan finns en grafisk profil.

När Dan Eliasson var chef på Försäkringskassan köpte även den myndigheten in omfattande tjänster av Prime. Bara under 2012 attesterades fakturor för fem miljoner kronor, visar siffror från Solid Info.

"Anstår inte en rättstat"
Upplägget är fullt lagligt och det inte är brottsligt för politiker och tjänstemän i Sverige att förse kompisar med kontrakt till överpris eller anställningar på skattebetalarnas bekostad. Det enda som är brottsligt är "tagande av muta" och "givande av muta" – två strikta bestämmelser som dessutom är svåra att bevisa. Jäv och nepotism är däremot inte kriminaliserat i Sverige, vilket det är i många andra länder. Dessutom tillsätts Dan Eliasson och andra myndighetschefer i en helt sluten process.

– Så här går det inte till i vår omvärld och det anstår inte en rättstat, har FN:s tidigare antikorruptionschef Inga-Britt Ahlenius konstaterat om politiseringen av myndigheterna när hon kommenterade det svenska upplägget i Sydsvenskan.

– Det brukar sägas att vi är förskonade från korruption i Sverige. Det är inte sant. Alla dessa affärer med gräddfiler för fackpampar och andra är ren korruption, konstaterade Ahlenius.

Prime omsätter 200 miljoner kronor.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0