Första maj 2016
Stefan Löfven.

Löfven: Tio miljarder satsas på jobb för invandrare

Publicerad 1 maj 2016 kl 19.18
Av Mattias Albinsson

Politik. Regeringen ska spendera tio miljarder skattekronor för att skapa jobb åt de invandrare som kommit till Sverige senaste året, det meddelade statsminister Stefan Löfven idag.

Dela artikeln

Löfven höll en presskonferens innan sitt första maj-tal på Götaplatsen i Göteborg där det var stort fokus på asylkaoset och de "utmaningar" som det medför för Sverige.

– Utmaningarna har vuxit med det stora antalet asylsökande som kom till Sverige förra året, sade Löfven men fortsatte:

– Det är samtidigt så att hanterar vi detta rätt har vi en stor möjlighet för Sverige.

Löfven fortsatte därefter med att hävda om invandrarna att "många av dem har högre utbildning" och att samhället måste snabba på valideringen av deras utbildningar.

– Kockar, yrkesförare, läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare, receptarier, lärare, förskollärare, målare, styckare, slaktare, distributionselektriker, elingenjörer, byggingenjörer, fastighetsingenjörer, fastighetstekniker, chefer inom byggsektorn och entreprenörer, sade Löfven när han rabblade upp den kompetens som, enligt honom, kommit till Sverige tack vare asylinvandringen.

Trots kompetensregnet och den "stora möjlighet" som asylinvandrarna medför för Sverige kommer regeringen tvingas spendera miljarder på att skapa skattefinansierade välfärdsjobb.

– Det kommer att krävas fler enkla jobb på den svenska arbetsmarknaden, sade Löfven.

– Därför investerar regeringen tio nya välfärdsmiljarder så att kommuner och landsting inför extratjänster i välfärden.

Invandrarna ska, enligt Löfven, bland annat jobba med Sveriges kulturarv, arbeta med digitalisering av handlingar inom offentlig förvaltning och ta hand om äldre och sjuka.

Sammanlagt är tanken att de tio miljarderna skapar 5.000 så kallade "beredskapsjobb" där lönen kommer vara jämförbar med den som andra anställda inom offentlig sektor har.

– Självklart ska det vara med kollektivavtalsenlig lön, betonade Löfven flera gånger.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0