Krisen inom polisen
Arkivbild. Polismästare Stefan Sintéus är chef för polisområde Malmö.

Detonation i Malmö igår: "En uppåtgående våldsspiral av stora mått"

Publicerad 28 januari 2017 kl 09.42
Av Mattias Albinsson

Inrikes. "Vi har i Malmö en uppåt­gående vålds­spiral av stora mått". Så beskriver polis­mästare Stefan Sintéus, chef för polis­område Malmö, situationen i staden i ett inlägg på polisens Facebooksida.

Dela artikeln

Igår kväll small det på Augusten­borgsgatan i Malmö. Någon form av spräng­laddning detonerade vid en entrédörr på gatan och vållade en del skador.

– Det är någon form av spräng­medel. Exakt vad det är för spräng­medel kommer man få analysera, men det är i alla kraftigare än en fyrverkeri­pjäs, säger Fredrik Bratt på Skåne­polisen till Fria Tider.

Polisens kriminal­tekniker har undersökt platsen under natten. Polisen tror inte att det var en hand­granat som exploderade, något som annars kommit att bli allt vanligare i Sverige de senaste åren. Ingen är gripen eller misstänkt för spräng­dådet.

På Facebook skriver polis­mästare Stefan Sintéus att Malmö har "en uppåtgående vålds­spiral av stora mått". Malmö­polisen utreder just nu elva mord och ett åttiotal mordförsök. Dessutom plågas staden av andra uppmärk­sammade brott såsom personrån, överfalls­våldtäkter, misshandel, stölder och bedrägerier.

Natten till lördagen utsattes en man för ett personrån på Brogatan i Malmö. Malmö befinner sig i ett "ytterst ansträngt läge", konstaterar Sintéus men skriver också att han "känner en stor tilltro och tillförsikt" att polisen kommer kunna hantera situationen.

Just nu arbetar 130 medarbetare inom polisen med att utreda de många grova brotten. Ambitionen är att kunna vända utvecklingen och klara upp fler brott.

Sintéus avslutar med en vädjan till Malmö­borna: "Hjälp oss att komma till rätta med problemen. Samarbeta med oss. Låt oss tillsammans göra Malmö till en säker och trygg stad för barn, ungdomar och vuxna."


Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.