Expressen-mannens rasistattack

Dom: Erfors körkort dras in

Publicerad 23 mars 2017 kl 13.06

Media. Expressen-veteranen Eric Erfors överklagade Transportstyrelsens beslut att återkalla hans körkort efter en livsfarlig fyllefärd genom Visby. Men nu har Förvaltningsrätten avslagit den 56-årige liberalens överklagande.

Dela artikeln

I höstas slutade Eric Erfors under mystiska omständigheter som ledarskribent på Expressen, där han varit anställd i 25 år. I måndags avslöjade Fria Tider att 56-åringen dömts till fängelse för bland annat grovt rattfylleri och för hemfridsbrott efter att med rasistiska tillmälen ha trakasserat sina arabiska grannar.

I samband med polisutredningen om det grova rattfylleriet beslutade Transportstyrelsen att tills vidare återkalla Erfors körkort i två år på grund av vansinneskörningen.

Expressen-profilen överklagade tidigare i mars i år beslutet till Förvaltningsrätten. Han hävdade bland annat att Transportstyrelsen felaktigt grundade sitt beslut på att han hade haft 1,18 promille i blodet efter att ha gripits av polis när den verkliga siffran "bara" var 1,01 promille. Eric Erfors hänvisar också till att hans ”rattfylleri var en så kallad 'dagen efter körning'” och att han ”under sina 35 år med körkort aldrig begått något trafikbrott”.

”Jag körde som jag alltid har gjort – sakta – genom trånga gränder i Visby innerstad och parkerade i anslutning till min lägenhet”, skrev Erfors i sitt överklagande.

Han krävde att Förvaltningsrätten skulle korta ner återkallelsetiden till ett år.

"Jag är djupt ångerfull, men anser att 24 månader inte står i proportion till vad jag gjort och att min långa historia som säker bilist ska kunna tillgodoräknas mig", skrev han.

Men Förvaltningsrätten väljer nu att gå på Transportstyrelsens linje och avslår den 56-årige liberalens överklagande.

Domstolen skriver:

"Av utredningen framgår att Eric Erfors misstänks för att ha gjort sig skyldig till grovt rattfylleri den 13 juli 2016. Enligt den rättskemiska undersökningen hade han en alkoholkoncentration om mer än 1 promille i blodet. Förvaltningsrätten finner mot denna bakgrund att det är sannolikt att Eric Erfors kommer att dömas för grovt rattfylleri och att hans körkort kommer att återkallas slutligt när ansvarsfrågan är avgjord. Vad Eric Erfors anfört i överklagandet medför inte heller enligt förvaltningsrättens mening att det framstår som sannolikt att hans körkort inte skulle återkallas slutligt när ansvarsfrågan är avgjord. Transportstyrelsen har alltså haft rätt att återkalla Eric Erfors körkort tills vidare. Några skäl att sätta ned giltighetstiden för beslutet har inte heller framkommit."


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0