34-åringen säger att han trodde att den civila polisbilen blinkade åt honom eftersom han hade en prideflagga på sin lyxbil.

"Jag trodde de var nazister!" – HBTQ-aktivist i vrålåk prejade polisbil av E6:an

Publicerad 28 juni 2017 kl 19.08

Inrikes. En 34-årig HBTQ-aktivist har nu dömts för att ha prejat en polisbil av vägen och och attackerat polismännen med knytnävar – efter en vansinnesfärd i över 170 km i timmen. Mannen försvarade sig med att han trodde poliserna angrep honom för att hade en regnbågsflagga på sin Jaguar.
– Jag trodde det var nazister eller några som var arga för att jag hade prideflaggan, säger han.

Dela artikeln

© Polisen

Jaguarens skador efter prejningen.

© Polisen

Efter kraschen.

Det var vid lunchtid den 2 februari 2016 som en civil polisbil fick syn på en svart Jaguar XF som körde extremt fort– i över 170 km i timmen – på E6:an i riktning söderut mot Lund.

Vrålåket körde om polisbilen och gjorde flera kraftiga inbromsningar, körde över heldragna linjer gjorde ytterligare omkörningar trots möte i motsatt färdriktning.

Poliserna, som körde en grå Citroen C4, tog upp jakten med Jaguaren och lyckades vid något tillfälle att komma upp jämsides trots att deras bil knappast hade samma prestanda.

Vid ett tillfälle legitimerade sig en av poliserna genom hålla upp sin polislegitimation mot bilrutan.

– Men föraren gjorde bara en hånande min och fortsatte i hög hastighet, uppgav polismannen under rättegången.

Den civila polisbilen körde därefter om Jaguaren och drog ner på hastigheten, varvid även Jaguaren saktade ned. Men sedan ökade lyxbilen åter hastigheten och körde på polisbilen. Jaguarens vänstra framsida träffade polisbilens högra sida där bak.

Polisbilen roterade enligt domen cirka 180 grader, körde av vägen och rakt in i en skylt.

Polismännen tog sig sedan ur bilen och legitimerade sig igen för föraren, som då blev aggressiv och knuffade och slog på dem med knytnävarna. När polismännen sedan grep honom och satte handfängsel på honom satte han sig åter till motvärn.

Den idag 34-årige föraren – som vid tillfället var väg från Helsingborg till Malmö i arbetet och lånat bilen av sin homosexuelle pojkvän – berättade att han först hade trott att Citroenen blinkade för att "det var någon som tyckte det var kul" att han hade en prideflagga bak på bilen.

Men sedan "blev det obehagligt" när bilen fortsatte blinka, förklarade han.

– Jag trodde det var nazister eller några som var arga för att jag hade prideflaggan. Det kändes obehagligt för de fortsatte blinka och jag blev rädd.

Han påstod också att poliserna ljög om att de hade visat legitimation.

– Den ena av dem visade upp en guldbricka som kan köpas på BR, förklarade mannen i förhör.

HBTQ-aktivisten har nu dömts av Lunds tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, våld mot tjänsteman, och våldsamt motstånd.

Trots det potentiellt livsfarliga agerandet gentemot poliserna kommer han dock undan med villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. Domstolen hänvisar bland annat till att 34-åringen har "en ordnad social situation" och endast sedan tidigare förekommer i belastningsregistret under ett avsnitt avseende ett godkänt föreläggande av ordningsbot.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.