IT-läckan
Statsminister Stefan Löfven (S).

Öppnar för misstroendeförklaring mot regeringen

Publicerad 21 juli 2017 kl 20.01

Inrikes. Oppositionen öppnar nu för en misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd i regeringen. Enligt Moderatledaren Anna Kinberg Batra handlar skandalen inte bara om infrastrukturminister Anna Johansson (S), skriver TT. Även SD anser att regeringen saknar trovärdighet.

Dela artikeln

Flera dagar in i säkerhetsskandalen kring Transportstyrelsen börjar oppositionspartierna så smått reagera och öppnar för en misstroendeförklaring mot den rödgröna Löfvenregeringen.

– För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen, säger Anna Kinberg Batra till TT.

Kinberg Batra reagerar bland annat på att inrikesminister Anders Ygeman (S) kände till säkerhetsbristerna hos Transportstyrelsen redan i början av förra året, och vill veta vad han gjorde med den kunskapen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att statsminister Stefan Löfven måste ta sitt ansvar och "sluta gömma sig". Han utesluter inte heller en misstroendeförklaring, och säger till TT att det inträffade kan vara det värsta som hänt Sverige sedan spionen Stig Bergling. Trots det påpekar han samtidigt försiktigt att frågan kan vara för tidigt väckt.

Sverigedemokraternas företrädare i trafikutskottet Tony Wiklander tycker även han att regeringen nu saknar trovärdighet.

Oppositionen har fått kritik för att den inte reagerat snabbare och hårdare på den allvarliga läckan inom Transportstyrelsen, som bland annat spridit polisens hemliga register, adressuppgifter till svenska stridspiloter samt militärens hela fordonsregister till främmande makt.

Så här skriver journalisten Aleksandra Boscanin i en ledare på fredagen under rubriken "Låt dem inte komma undan":

"Det här handlar inte om att några tjänstemän på en myndighet har klantat sig. Det handlar om att regeringen genom sin inkompetens allvarligt har hotat – och fortsatt hotar – hela landets säkerhet och nu försöker komma undan med det. Det ska den inte få göra. Var är oppositionen?"

"Sätt igång och fäll regeringen, Alliansen!", skriver i sin tur Alice Teodorescu på Twitter.

Misstroendeförklaring är ett verktyg för att avsätta en regering eller ett statsråd. Vid ett misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, alltså minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Gäller misstroendet statsministern måste hela regeringen avgå. Som svar på en sådan förklaring kan regeringen inom en vecka söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extraval.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0