Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson.

Migrationsverkets prognos: "Stabilt" asylinflöde

Publicerad 26 juli 2017 kl 14.45

Inrikes. Antalet asylsökare från tredje världen som tar sig till Sverige fortsätter på en "stabil nivå", enligt Migrationsverket.

Dela artikeln

Under 2016 sökte 29.000 personer asyl i Sverige, och hittills i år har drygt 13.000 personer sökt asyl. Det är färre än Migrationsverket tidigare beräknat, både totalt och för så kallade ensamkommande barn.

Utvecklingen beräknas hålla i sig under året, och myndigheten planerar nu för cirka 28.000 asylsökare i år.

– Trots att många människor från främst Afrika tar sig till Italien just nu, ser inte Migrationsverket en utveckling där dessa grupper tar sig till Sverige. En restriktiv hållning, med gränskontroller och andra åtgärder i Europa, gör också att en stor ökning av asylsökande till Sverige inte är trolig, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Avskaffandet av id-kontroller har inte haft någon betydande effekt på migrationen till Sverige, och ingen större ökning av asylsökare har skett under sommaren. Migrationsverket bedömer att överenskommelsen mellan Turkiet och EU håller, och att det är en viktig faktor för den framtida utvecklingen. I händelse av att avtalet faller, finns i den här prognosen ett beredskapsscenario på 38.000 asylsökare till Sverige.

Trots att Migrationsverket avgjorde ett historiskt stort antal asylärenden under 2016 finns fortfarande ärenden kvar att hantera från tidigare år. Myndigheten beräknar nu att i princip alla ensamkommande som sökt asyl 2015 och 2016 ska få beslut under 2017. Arbetet med att avgöra gamla asylärenden fortsätter dock in på 2018.

– Vi hanterar nu ärenden från främst Irak och Afghanistan, och de kräver mer utredning än exempelvis ärenden från Syrien. Samtidigt har vi också expanderat kraftigt, vilket är en utmaning i alla organisationer, och vi har också behövt anpassa arbetet efter en rad nya lagar under en relativt kort tid, säger Fredrik Bengtsson.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0