Konstbeslaget i Malmö
Samtliga beslagtagna konstverk ska förstöras utom detta, som är en drift med kakor som i media anklagats för att vara rasistiska.

Sex månaders fängelse för Dan Park

Publicerad 21 augusti 2014 kl 11.52

Inrikes. Gatukonstnären Dan Park dömdes idag till sitt hårdaste straff hittills, sex månaders fängelse. Galleristen Henrik Rönnquist, som även han åtalades för åsiktsbrott efter att ha ställt ut Parks konst, får villkorlig dom. Dessutom ska konstverken förstöras.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 5 juli i år som polisen stormade in på galleriet Rönnqvist & Rönnqvist i Malmö i samband med att en utställning med Dan Parks gatumålningar hade premiär. De beslagtog en rad konstverk och grep konstnären, som har suttit i förvar sedan dess.

Enligt domen har Dan Park, som flera gånger tidigare är dömd för brottet, gjort sig skyldig till "hets mot folkgrupp" i och med att tavlorna ställdes ut. Han döms också för förtal av flera av personerna som avbildades på konstverken och ska betala sammanlagt 60.000 kronor i skadestånd till dem.

Henrik Rönnquist, som ställde ut konstverken på sitt galleri, döms till villkorlig dom för hets mot folkgrupp. Han ska betala 150 dagsböter å 50 kronor.

Både konstnären och galleristen har förnekat brott och uppgett att de inte kunnat tänka sig att man skulle kunna åtalas för konst som ställs ut på ett galleri.

I domen står att Dan Parks och galleristens syfte med utställningen inte har varit att föra en saklig debatt utan mer att "provocera". På det sätt de spridit bilderna har de inte "tagit sitt ansvar". Skyddet för den enskilde att slippa kränkningar och nedsättande omdömen går därför i detta fall före yttrandefriheten och rätten till den fria konsten, enligt tingsrätten.

Dan Park ska stanna kvar i häktet tills domen mot honom vinner laga kraft, eftersom tingsrätten bedömer att det finns en stor risk att han återfaller i åsiktsbrott.

Malmö tingsrätt har beslutat att alla nio beslagtagna konstverk, förutom ett; "En vit tack I hate blacks", ska förstöras.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus