Låg­tem­pera­tur­ugn i Uppåkra.

Svenskar har bryggt öl sedan järnåldern

Publicerad 24 juni 2018 kl 17.21

Vetenskap. Arkeologer har funnit förkolnat skalkorn med groddar som visar att man producerat malt till ölbryggning i Norden redan under järnåldern. Fynden, som gjorts i Uppåkra utanför Lund, tyder på att man framställt öl i stor skala – för högtider och handel.

Gilla artikeln på Facebook

© Mikael Larsson

Förkolnade skalkorn från 400-600 e Kr funna i Uppåkra tolkade som malt.

Forskarna hittade förkolnat malt i ett område med låg­tem­pera­tur­ugnar som legat i en särskild avskild del av Uppåkra boplats.

– Fynden är från 400–600 talen e Kr och därmed ett av de tidigare fynden som visar på ölbryggning i Sverige. Så dagens trendiga mikrobryggerier kan sägas ha anor från tidig järnålder säger forskaren Mikael Larsson vid Lunds universitet i ett utskick.

Arkeologer har länge vetat att öl varit en viktig produkt i antika samhällen. Genom juridiska dokument och bilder har man funnit att det till exempel framställdes öl i Mesopotamien redan 4.000 år f Kr. Men eftersom denna typ av källor inte hittats i Norden förrän de från medeltiden är vetskapen om huruvida det skett öltillverkning beroende av fynd i form av växtmaterial, vilket forskargruppen nu alltså funnit.

– Vi hittar regelmässigt sädeskorn, men sällan ifrån sådana kontexter som vittnar om hur de processats. De här förkolnade kornen med groddar, hittade runt en lågtemperaturugn, visar att de använts till att bli malt som används när man brygger öl, säger Mikael Larsson.

Öl görs i två faser. Den första är mältningsprocessen och den andra är bryggning. När kornen ska bli malt blötläggs de med avsikten att de ska börja gro. Proteiner och kolhydrater omvandlas då till socker. Efter att groendet gått tillräckligt långt, dvs när tillräcklig mängd socker bildats, avbryts processen genom att kornen torkas eller rostas med varm luft. Det är det som skett i ugnarna i Uppåkra.

– Att fynden av de förkolnade kornen görs i ett avdelat område av ugnar tyder på att Uppåkraborna har framställt malt i stor skala och att de troligen bryggt öl på ett organiserat sätt för högtider och handel, säger Mikael Larsson.

– På andra ställen i Norden har man funnit spår av växten pors vilket är en indikation på att det handlat om ölbryggning. Pors konserverande och smaksatte öl vid den här tiden. Det var först senare under medeltiden som humle tog över som smaksättare, fortsätter han.

Det finns två andra platser där man också hittat tidiga spår av malt i samband med ölbryggning i Norden. Det är ett ställe i Danmark från 100 e Kr och ett från Eketorp på Öland från cirka 500 e Kr.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Framlottade riksdagsmän skulle bättre representera väljarna. Sören Holmberg testade vad som skulle hända om ledamöterna slumpas fram.0 

Därför började fåglarna flyga. Började hoppa, springa och flaxa för att spara energi.0 

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0