Genrebild.

Islam hyllas när SVT lyfter fram att "muslimer" städade upp efter nyårsfirare

Publicerad 3 januari 2019 kl 13.09

Inrikes. Religiös eller etnisk tillhörighet ses i regel som något irrelevant när svenska medier till exempel rapporterar om kriminalitet. När Sveriges Television skriver om konstruktiv gatustädning, blir det dock plötsligt väldigt relevant.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska journalister är sällan pigga på att lyfta fram etnicitet eller religion i samband med brott. Det anses inte vara relevant.

När islamister i islams och Allahs namn halshögg skandinaviska flickor i Marocko i december kunde man i SVT:s nyhetsrapportering läsa att händelsen "har ingenting med islam att göra". Passande nog hade SVT hittat en anonym marockansk mamma och hennes son som sade detta. SVT valde sedan att fokusera på "brottet" att sprida den brutala halshuggningsfilmen, som enligt den statliga tv-kanalen kunde ge flera års fängelse för svenskar som spred den vidare.

Men när det handlar om positiva saker som kan kopplas till islam gör SVT Väst tvärtom.

Efter nyårsfirandet i Göteborg valde en grupp på 35 män att städa upp på stadens gator. SVT betonar att det var "muslimer", och skriver att många andra människor troligen var hemma "bakfulla på nyårsdagen".

Redan i rubriken står det att "morgonpigga muslimer" städade upp efter svenskarnas nyårsfirande.

Männen möttes i moskén tidigt på morgonen och började sedan sopa Göteborgs gator. Syftet med städningen uppges vara att visa att "majoriteten av muslimer är bra och tar avstånd från extremism".

Ordet "muslimer" nämns flera gånger i artikeln, likaså görs direkta kopplingar till islam. Det påstås att det ligger i islams natur att städa.

– Renlighet är en integrerad del av islam och en del av det andliga och praktiska, säger Mansoor Ahmed, en av initiativtagarna, till SVT.

Men några kvinnor syns inte till bland de muslimska städarna. SVT tolkar dock inte detta som att islam separerar män och kvinnor (vilket till exempel sker i moskén), utan att de muslimska kvinnorna kanske är för "lata" av sig. Mansoor Ahmed säger att han inte vet varför inga kvinnor deltog i den uppmärksammade städningen.

Det står också i SVT-artikeln att ett våldsamt "jihad av svärdet" enligt det muslimska samfundet saknar stöd i islam. I stället ska muslimer, sägs det, utföra en intellektuell kamp med pennan.


Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion vid trafikskola i Malmö

Vittne: "Entrén är bortsprängd." Många larm om kraftiga detonationen strax före midnatt.0 

Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0