Löfven II

Magdalena Andersson: Skatten kommer höjas – vi måste "säkra välfärden"

Publicerad 19 februari 2019 kl 15.00

Inrikes. Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar nu att skatten kommer höjas, säger hon i en intervju med Dagens industri. Annars kommer välfärden inte fungera. Ministern pekar ut den "demografiska situationen" som förklaring.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Dagens industri som finansminister Magdalena Andersson aviserar en stor skattereform med bland annat skattehöjningar.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tidigare sagt till Di att huvudsyftet med reformen var ett lägre skattetryck, men detta håller inte Andersson med om. 

Enligt henne finns det ingenting i uppgörelsen som säger att skattetrycket överlag ska sänkas.

Och det är inte heller hennes eget syfte.

– Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation som vi befinner oss i, säger Magdalena Andersson till Di.

Enligt finansministern innebär regeringsöverenskommelsen att "fördelningspolitiken" ska bättras, och hon räknar med alla partier är överens om detta och kommer med bra idéer.

Samtiden skriver att Anderssons uttalande innebär att "skattesänkningarna som slopande av värnskatten för dem som tjänar mest, ska kompenseras med andra skattehöjningar".


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus