Löfven II
Mikael Damberg fick det nästan att låta som att samhällsutvecklingen är polisens fel och inte politikernas när han intervjuades i SVT Agenda.

Mikael Damberg om skjutningarna: "Ett uttryck för att vi har en för svag polis"

Publicerad 4 februari 2019 kl 00.11

Inrikes. Mycket fokus hamnade på polisen när Anna Hedenmo intervjuade inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT Agenda.

Gilla artikeln på Facebook

Det var mycket rundsnack och resliga ord när inrikesminister Mikael Damberg (S) intervjuades i söndagens SVT Agenda om gängskjutningar och kriminalitet.

Damberg kallade återigen skjutningarna för "Sveriges största samhällsproblem".

Men mest fokus hamnade på polisen och deras påstådda ansvar.

Bland annat diskuterades våldsamheterna i Värnamo, där "väldigt många människor", enligt inrikesministern, känner att deras frihet begränsas av våldet, vilket gör att polisen måste "kraftsamla" för att öka tryggheten.

– Detta är ju ett uttryck för att vi har en för svag polisorganisation i Sverige och har haft det under lång tid. Det finns en bred politisk enighet i riksdagen om att vi ska ha 10.000 fler poliser med lokal närvaro, förklarade Mikael Damberg.

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget från december får poliser 1.000 kronor mer i månadslön. Om denna höjning kommer kvarstå ville Damberg dock inte svara på. 

Han hävdade att det är förhandlingar med fackförbund som sätter polisernas löner. Han berättade dock inte att det är politiker som måste skjuta till mer pengar för att det ska finnas något att förhandla om.

När Anna Hedenmo påpekade att de allra flesta av gärningsmän kommer från invandrarområden fällde Damberg nötta ord om att både rödgröna och borgerliga regeringar bär ett ansvar för "segregationen". Men nu ska regeringen minsann "kraftsamla", socialtjänsten ska börja "gripa in snabbare" och en "väldigt stor insats" kommer göras för att minska skolsegregation. Till slut påpekade han att "samhället" måste trycka tillbaka våldet, och att polisen inte ensamt kan göra det.

– Det är en växande segregation som bitit sig fast. Det är ett långsiktigt arbete. Men det är ingen ursäkt. Det går att pressa tillbaka det, pladdrade han på i stället för att komma med konkreta svar.

Att minska eller stoppa invandringen sades det inte ett ord om, trots att Anna Hedenmo alltså bokstavligen pekade ut "invandrarområden" som plantskola för kriminaliteten. Nej, S, MP, C och L har ju kommit överens om att öka invandringen igen. Detta fick Damberg inga frågor om.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0