"När ideologin är viktigare än verkligheten"

Insändare

Publicerad 15 januari 2016 kl 10.44

Dela artikeln


New York Times har ett motto för sin tidnings verksamhet: All the news that's fit to print. Dagens Nyheter borde ha följande motto: All the news that's fit to print according to our politically correct dogmas.

DN liknar i dag alltmer ett statspropagandistiskt organ likt Folkets Dagblad, New Light of Myanmar eller Granma. Vänstertidningen är inte intresserad av att beskriva verkligheten, utan det viktiga är att upprätthålla ett antal dogmer som man har upphöjt till "sanningar". Denna ideologiskapande verksamhet är utmärkande för tidningar i totalitära stater.

När det nu kommer uppgifter om att DN inte varit intresserad av att skriva om sexövergrepp på grund av förövarnas härkomst så är det inget som förvånar. Att vara selektiv i urvalet av nyheter utifrån det ideologiskapande syftet är helt normalt för den här typen av tidningar.

DN förnekar att de har mörkat den här nyheten. De har dock inte förnekat att de har haft tillgång till två trovärdiga källor, sedan har man inte gått vidare och gjort efterforskningar trots att det här är en tidning som torde besitta inte helt obetydliga finansiella resurser för att göra journalistiska djupdykningar i verkligheten. DN väljer dock att lägga sina resurser på händelser som kan tänkas ligga i linje med den förhärskande ideologin.

Om man är intresserad av hur totalitära stater använder journalistik så är DN ett intressant exempel. Om man däremot är intresserad av verkligheten så är DN inget annat än DN-dumt nonsens.
 
Sven Berg


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.