Löfven II

Ygeman hyllar sin egen okunskap: Politiker ska inte vara experter

Publicerad 3 februari 2019 kl 16.29

Utrikes. Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman ser fram emot sitt nya uppdrag. Detta även om han inte är någon expert på området, säger han till Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Den skandalomsusade S-politikern Anders Ygeman är som bekant tillbaka som IT-minister i den nya regeringen.

Han tvingades avgå som Sveriges inrikesminister i samband med IT-läckan på Transportstyrelsens 2017, eftersom det rådde oklarheter kring vad han egentligen visste om händelsen.

I en intervju med Expressen på söndagen säger han att han inte förstår varför det skulle vara provocerande att han blev IT-minister, även om han fick avgå just på grund av en IT-skandal.

Han insåg att vissa borgerliga röster och "trollaktiga konton på Twitter" skulle bli sura. Men hur man kan göra en vederhäftig koppling till skandalen på Transportstyrelsen, som hotade rikets säkerhet, och hans nya ministeruppdrag, det förstår han inte.

Ygeman, som även är energiminister, viftar undan kritiken och säger att han ser fram emot att ställa om Sverige till förnyelsebar energi och sådant som artificiell intelligens och självkörande bilar.

Han erkänner samtidigt att han inte är någon expert på sitt nya ansvarsområde.

– Jag är väldigt intresserad av digitalisering och IT men jag är ingen expert och jag tror inte heller att vi ska ha politiker som i första hand är experter, säger Anders Ygeman till Expressen och påpekar att politik handlar om avvägningar och beslut.


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus