KI tror fortfarande att det kommer en lågkonjunktur

Publicerad 12 augusti 2023 kl 17.51

Ekonomi. Rally på börsen, ökande bostadspriser och låg arbetslöshet. Den lånefinansierade svenska ekonomin går som tåget trots höjda räntor – men Konjunkturinstitutet (KI) tror fortfarande att det kommer en lågkonjunktur snart.

Dela artikeln

Konjunkturbilden från Konjunkturinstitutets prognos är att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur i år som består nästa år.

"Hög inflation och höjda räntor har slagit hårt mot räntekänsliga svenska hushåll och mot bostadsbyggandet som nu minskar snabbt. Tillsammans med en inbromsning i exporten gör detta att BNP minskar med i det närmaste 1 procent i år", skriver KI.

Lågkonjunkturen har ännu inte slagit igenom på arbetsmarknaden, men antalet sysselsatta kommer att minska de närmaste kvartalen och arbetslösheten ökar till 8,4 procent nästa år, tror myndigheten.

"KPIF-inflationen fortsätter att minska framöver och under det andra halvåret 2024 ligger den tydligt under Riksbankens inflationsmål. Riksbanken inleder därför en serie räntesänkningar framåt sommaren nästa år. Samtidigt bedrivs finanspolitiken nästa år så att den blir ungefär neutral", spår Konjunkturinstitutet vidare.

Budgeten för 2024 bedöms innehålla ofinansierade åtgärder motsvarande 45 miljarder kronor, varav 25 miljarder kronor riktas mot hushållen, trots risken att elda på inflationen. Eventuellt kan dock regeringen tvingas pausa bidrags- och stödfesten just av detta skäl, tror KI.

"Osäkerheten om finanspolitikens utformning är dock stor, inte minst därför att den höga inflationen gör att finanspolitiken bör utformas så att den tar hänsyn till de utmaningar som penningpolitiken står inför", erkänner myndigheten.


Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.