Grundproblemet är att Sverige har lagt ned stora delar av den planerbara produktionen i form av kärnkraft och kraftigt byggt ut den intermittenta vindkraften, enligt Mats Nilsson, docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola och elmarknadsanalytiker. Han beskriver bristen på kärnkraft som ett systemfel.
– Hade vi haft den planerbara produktionen som baskraft och vindkraften som ett komplement så hade vi haft en jämnare och stabilare prisbild. Jag tror att både privatpersoner och företagare föredrar ett mindre volatilt elpris som det går att planera utifrån, säger han till Näringslivets medieinstitut.
Han ifrågasätter också idén om att elföretag skulle kunna "investera" i så kallad grön omställning på ett vinstdrivande sätt.
– Den gröna omställningen bygger på att vi ska investera i kraftproduktion och får inte investerarna tillbaka kapitalkostnaderna så riskerar det att inte att bli några investeringar. För man tjänar ju inte heller några pengar när priserna är höga, eftersom det ofta betyder att det inte blåser, säger Mats Nilsson.