Den dömde.

Flickan fick testas för HIV efter våldtäkten: "Det finns mycket sånt i Burundi"

Publicerad 17 oktober 2018 kl 09.00

Inrikes. En 37-årig afrikan som kommit till Sverige som "politisk flykting" döms för att ha våldtagit en flicka i hennes eget hem. Efter våldtäkten tog flickan vaccin och medicin mot hepatit under tre veckor och fick dessutom testa sig för HIV. Nu slipper afrikanen utvisning och kommer undan med ett kort fängelsestraff.

Dela artikeln

Det var den 8 juli 2018 i Visby som en 17-årig flicka våldtagen i sitt eget hem av den 37-årige mannen från Burundi. Innan våldtäkten blev flickan erbjuden skjuts till en person som är gemensam vän till båda.

Utsagor från vittnen ger stöd för det flickan har berättat i förhör, skriver Hela Gotland. Teknisk bevisning gjordes, vilket gav DNA-träff på afrikanen, genom den besudling som hittades på flickans trosor och sänglakan.

I polisförhör har flickan berättat att hon hade blivit bjuden på kalas hos en släkting. Vid midnatt tog sig festdeltagarna till Gutekällaren, men eftersom hon var minderårig valde flickan att inte chansa på att komma in. Hon väntade vid afrikanens bil tills han kom och bad honom skjutsa hem henne.

När hon befann sig i sitt rum hörde hon dörren smälla igen och hon såg sedan afrikanen komma efter och låsa dörren. "Shit vad är det som händer, jag kommer att bli våldtagen", tänkte flickan då.

Mycket riktigt började afrikanen att klä av sig.

– Det går snabbt, det går snabbt, förklarade han.

Efter våldtäkten har flickan haft panik, en känsla av äckel och mått dåligt samt gråtit mycket. Hon har vidare berättat för polisen att hon tagit en massa tester. Hon tog framför allt test för HIV.

– Det finns mycket sånt i Burundi, säger flickan.

Även vaccin och medicin mot hepatit har hon tagit.

Allmänna handlingar visar att afrikanen är medborgare i Burundi och är i behov av tolk på franska. Han kom till Sverige år 2014 som "politisk flykting" och fick i maj 2016 permanent uppehållstillstånd.

Den 14 september 2018 meddelade Gotlands tingsrätt domen. Afrikanen döms för våldtäkt till två år och sex månaders fängelse. Han ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till flickan.

Åklagaren yrkade aldrig på utvisning.

Den 8 oktober 2018 inkom ansökan om överklagande till hovrätten. Åklagaren yrkar att straffet ska höjas till tre års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.