FN konstaterar att det kommer bli nödvändigt för västvärldens folk att lära sig att äta annan mat än de är vana vid idag. Varje år invandrar mellan 1,5 och 2 miljoner människor till Europa. Det i kombination med hög nativitet hos invandrarna gör att det i längden inte blir hållbart med västerländsk kosthållning.
"Att mätta en växande världsbefolkning med mer krävande konsumenter kommer att kräva en ökning av matproduktionen. Detta innebär i sin tur oundvikligen en större belastning på redan begränsade resurser såsom land, hav, gödsel, vatten och energi", fastslår FN i sin rapport.
Därför föreslår FN insekter som komplement till kött och grödor i den framtida västerländska kosten. Insekter tar nämligen betydligt mindre resurser i anspråk för uppfödning än exempelvis kor och grisar. FN har redan förslag på vilka insekter vi i Europa skulle kunna tänkas äta i framtiden.
"Insekter som bedöms tjänliga som mänsklig föda i västvärlden inkluderar bland andra arter som mjölbaggslarver, syrsor och gräshoppor", står det att läsa i rapporten.
Samtidigt är FN medvetna om att det finns ett stort motstånd mot att äta insekter bland många européer och amerikaner. Det vill FN lösa genom att mala ned insekter och blanda ned i maten vi äter.
"Västerländska komsumenter kan vara motvilliga att acceptera insekter som en legitim proteinkälla eftersom insekter aldrig spelat en avgörande roll i deras matkultur. Att utvinna insektsprotein för olika matprodukter - något som redan görs - skulle kunna vara ett användbart sätt för att öka acceptansen bland många konsumenter", skriver FN. Det kontroversiella med att blanda insekter i maten görs redan på andra håll i världen påstår man.
"Initiativ har redan tagits, i bland annat Mexiko, där tortillabröd berikas med gula mjölbaggslarver", skriver FN i sin rapport.
I rapporten lyfter FN fram både miljö- och hälsoaspekter med att äta insekter istället för kött. Bland annat tror man att risken för att utveckla allergier minskar om man äter insekter.
FN-rapporten fick under måndagen stor medial uppmärksamhet världen över, inte minst efter att den amerikanska nyhetsjätten Associated Press uppmärksammat den.