Katarina Gustavsson är gruppledare för Kristdemokraterna i Falun.

KD-politikerns krav: Stäng Systembolaget under coronakrisen

Publicerad 12 maj 2020 kl 16.11

Politik. Kristdemokraternas gruppledare i Falun, Katarina Gustavsson, kräver i ett utspel att Systembolaget stängs under coronakrisen och uppmanar regeringen att agera.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen till kravet är bland annat att kvinnoorganisationen Unizon slagit larm om att kvinnor riskerar att råka illa ut under coronapandemin. Att minska tillgången till alkohol genom att stänga Systembolagets butiker skulle minska risken för att kvinnor blir misshandlade, menar KD-politikern.

– Jag tycker statsministern borde ta ansvar och jobba mot en sådan här inriktning. Staten måste ta sitt ansvar och något måste helt klart göras, säger hon till Dalarnas tidningar.

Gustavsson får emellertid inte stöd för sitt förslag från sina partikollegor i Stockholm. Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren avvisar i ett SMS till Aftonbladet förslaget som "ogenomtänkt".

"Det är inte relevant och inget som vi tycker eller driver som parti. Jag tror att detta ska läggas i facket av ogenomtänkta idéer snarare än konstruktiv politikutveckling i ett krisläge", skriver han.

Katarina Gustavsson är inte den enda som föreslagit en nedstängning av Systembolaget under coronapandemin. I början av förra månaden krävde Pingstkyrkans LP-verksamhet, som arbetar med missbruksvård, att Systembolagets butiker borde stängas omgående.

"I speciella tider behövs extraordinära åtgärder. Massor av barn drabbas av en dubbel otrygghet just nu. Systembolagets ökade försäljning kan knappast någon glädja sig över förutom de som håvar in vinsten", skrev LP-verksamheten på sin hemsida.

"Många vuxna har fått sina rutiner rubbade och det, kopplat till oron för utvecklingen av Corona, blir alltför ofta skäl att ta till flaskan", fortsatte uttalandet.

LP-verksamheten har fått sitt namn från Lewi Pethrus, grundare av Pingstkyrkan i Sverige.


Hade hunnit flå och stycka djuret när polisen ingrep. Försvaret: "Det är normalt där vi kommer ifrån."0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringsrapport kräver åtgärder mot alternativa medier

Vill tysta kritiska medier. Tar stöd från Expo, #jagärhär och Näthatsgranskaren.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.