Lööfs attack på Sjöstedt: "Ni ger SD historiskt inflytande"

Publicerad 23 januari 2020 kl 13.30

Inrikes. Centerpartiets ledare Annie Lööf är starkt kritisk till att Vänsterpartiet sänker delar av januariavtalet med hjälp av Sverigedemokraterna. V "krokar arm" med SD, hävdar hon.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under onsdagen som Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kom överens om en ändringsbudget som lägger till ytterligare 2,5 miljarder till välfärden.

Detta utöver de fem extramiljarder som regeringen redan presenterat.

Även Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslaget, vilket betyder att det har en majoritet i riksdagen. Därmed kan flera av punkterna i januariavtalet mellan S, MP, C och L tvingas bort.

Detta väcker starkt missnöje hos flera.

"Jonas Sjöstedt har ofta förklarat hur ryggradslöst det är att bygga sin politik på Sverigedemokraternas stöd. Det har han slutat med nu, när han behöver dem", skriver vänstertidningen DN:s Amanda Sokolnicki i en artikel.

Bland andra Annika Strandhäll (S) och Annie Lööf (C) har delat texten.

"Inse att många av era 'reformer' är så dåliga att de saknar stöd i riksdagen. Vi kommer att fortsätta stoppa kaosprivatiseringar och ordna mer resurser till välfärden. Vi kommer inte att låta er slå sönder LAS eller införa marknadshyror. Det är bara att ni vänjer er", försvarar sig Jonas Sjöstedt på Twitter på torsdagen.

Men Annie Lööf går till motangrepp:

"Jonas, jag har hört det där argumentet förr - från ett parti från den andra kanten av den politiska skalan. Nu krokar ni arm", skriver Centerledaren på Twitter och fortsätter:

"Vi är högst medvetna om att det är en minoritetsregering (S/MP) som vi tolererat men i utbyte mot liberala reformer för fler jobb, bättre villkor för landsbygd och klimat. Samt för att hålla anständighetens gräns om inte ge SD historiskt inflytande. Som V nu ger dem."


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sjunde dödsfall i Italien

Över 200 smittade i EU-landet. Österrike överväger att införa kontroller vid gränsen på nytt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.