För tio år sedan stod Norges tidigare statsminister Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsmöte och föreslog att Norge skulle ta emot 10.000 syriska kvotflyktingar. Förslaget möttes av stående applåder.
Nu är tongångarna annorlunda i de nordiska länderna.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger:
– Invandring är det största inhemska hotet mot Norden.
Både Norge, Sverige och Danmark har haft stora problem med sin invandring. Invandrare är statistiskt överrepresenterade i brott och har sämre ekonomi än genomsnittet i samtliga länder, enligt Nettavisen.
Diskussioner om invandrarnas könsroller, hederskultur och bristande jämställdhet har blivit allt mer synliga även i liberal debatt.
Men det händer inte så mycket i sak.
I Sverige driver Sverigedemokraterna frågan om att minska invandringen – men bara retoriskt. I Norge skrotades nyligen ett förslag om hårdare regler för familjeåterförening.
Samtidigt har det kommit många flyktingar från Ukraina. Tidigare fanns en generell öppenhet, men nu görs individuella prövningar.
Ordningen med kollektivt skydd har förlängts med ett år, meddelar norska migrationsmyndigheten UDI.
Invandring lär bli en het fråga i den norska valkampen, tror Gunnar Stavrum.
Enligt NRK:s mätning finns ett rödgrönt flertal som möjliggör fortsatt statsministerpost för Støre – men det kräver stöd från SV och Rødt, som båda vill ta emot fler kvotflyktingar och försvara den så kallade asylrätten.
Rødt vill dessutom att så kallade "miljöflyktingar" ska få erkännande i FN:s flyktingkonvention.