SVT fälls för hyllningsinslag om lyxhotell

Publicerad 5 december 2023 kl 08.07

Media. Granskningsnämnden fäller ett lokalt nyhetsinslag i SVT om att bygga ett lyxhotell i Junsele. Inslaget var enligt nämnden ensidigt positivt och strider därför mot kravet på opartiskhet.

Dela artikeln

Inslaget, som sändes den 12 september i år, handlade om de kontroversiella planerna på att bygga ett lyxhotell i Junsele i Sollefteå kommun.

Tittarna fick veta att ett möte anordnats av kommunen om saken.

Granskningsnämnden slår fast att inslaget "ensidigt skildrade positiva reaktioner på hotellplanerna" och inte nämnde kontroverserna kring det hela. Frågan om hotellsatsningen har varit mycket omstridd i kommunen och det har funnits en politisk splittring, bland annat kring att kommunen ska gå i borgen med 20 miljoner kronor för projektet.

I inslaget intervjuades cirkusprofilen och initiativtagaren Robert Bronett, som uppgav att han själv gått in med 10 miljoner kronor i projektet.

– Jag brinner för det här. Det är något som aldrig gjorts tidigare. Det är någonting som många säger är helt omöjligt att göra. Och jag vet att det är möjligt att göra, sade Bronett.

Under inslaget visades en rubrik i bild som löd "lokalbefolkningen positiv till hotellplaner".


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.