Jo, Die Welt, bilden visar visst en svensk kvinna som blev överfallen av invandrare

Av Jan-Olof Andersson den 17 januari 2016 kl 21.47

Den tyska dagstidningen Die Welt påstår i en granskning av virala fenomen att invandrings­kritiska nätaktivister sprider "falska bilder" på kvinnor som "påstås ha blivit överfallna av flyktingar". En av de "falska bilderna" är från Sverige. Men bilden är autentisk och visar en svensk flicka som överfallits av somalier i Göteborg.

Det var på nyårsafton 2005 som 18-åriga Linda, som syns på bilden, och hennes kompis blev överfallna av fyra somalier vid spårvagns­hållplatsen Friskväderstorget i Göteborg.

– De drog oss åt olika håll, någon slet fram en fjäderbatong. De slog mig i huvudet... på kroppen... När jag skrek slog de ännu mer, berättade Linda för Expressen efter händelsen.

Hennes kompis Jenny slogs till marken och fick sedan ta emot slag och sparkar i ansiktet tills hon till slut förlorade medvetandet. Då passade somalierna på att genomföra en gruppvåldtäkt mot Jenny, medan Linda lyckades slå och sparka sig fri för att fly från platsen och tillkalla hjälp.

– Jag vet inte hur många gånger jag blev våldtagen. Jag vet inte hur många som begick övergrepp mot mig. Jag var avsvimmad hela tiden, berättade Jenny tio månader senare för Expressen.

Flickorna gav själva sina sjukhusbilder till Expressen som publicerade dem och faktiskt även skrev att gärningsmännen var afrikanska invandrare, vilket var mycket ovanligt år 2005. Artikeln illustrerades av bilden på Linda, som tittar in i kameran med ett blodigt och sönderslaget ansikte.

"Bilden på en blodig kvinna används på sajter för att illustrera en påstådd ökning av våldtäkter i Europa", skriver Die Welt och hävdar att den är "tagen ur sitt sammanhang". Enligt tidningen har såväl franska bloggar som en "blogg om konspirationsteorier" använt bilden för att ge sken av att den skildrar efterspelet till en våldtäkt.

Die Welts felaktiga uppgifter granskas även på tyska i en separat artikel i Freie Zeiten.


Expressens förstasida den 26 mars 2005.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen!

Här granskar Fria Tiders vetenskaps­redaktion politiskt korrekta uttalanden och uppgifter som sprids i media och på nätet. Har du tips om ett politiskt korrekt uttalande som vi borde granska? Mejla oss på pk@friatider.se.