Bostadspriserna spås rasa stort

Publicerad 6 maj 2020 kl 13.40

Ekonomi. Enligt en ny prognos från storbanken SEB kommer bostadspriserna i Sverige i år att rasa till en bra bit under bottennivån från slutet av 2017.

Gilla artikeln på Facebook

"Världsekonomin tvärnitar på ett unikt sätt i coronapandemins spår. Rekordstora stimulanser från regeringar och centralbanker får effekt främst på lite längre sikt och arbetslösheten stiger under hösten till nivåer vi inte sett sedan 1930-talet."

Så sammanfattar SEB det ekonomiska läget i ett pressmeddelande.

Enligt bankens prognos kommer det svenska BNP-fallet hamna på 6,5 procent under 2020, vilket blir det största tappet i modern tid.

Raset i sysselsättning blir inte lika dramatiskt som under 1990-talskrisen men arbetslösheten tros ändå nå rekordhöga 14 procent under hösten. En förklaring är enligt SEB att uppgången under 1990-talet startade från en rekordlåg arbetslöshetsnivå nära 1 procent men också att de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna då var mer omfattande.

Trots att de flesta svenska industrisektorer har kunnat hålla igång produktionen har efterfrågan både inom och utanför landet fått sig en rejäl törn och exporten väntas falla med 15 procent i år.

När det gäller bopriserna väntas de gå ner med 15 procent och därmed hamna 7-8 procent under bottennivån från slutet av 2017. Bostadsinvesteringarna tros också falla med ungefär 15 procent till mitten av nästa år för att därefter stabiliseras.

Privat konsumtion går enligt prognosen ner kraftigt i år, med 5 procent, drivet av nedstängningarna, och hämmas på lite längre sikt av lägre inkomster och ökat försiktighetssparande.


Ekonominyheter

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0