Greta: Kommer inte backa om Israel

Publicerad 5 december 2023 kl 11.47

Inrikes. Greta Thunberg uppger att hon inte har "radikaliserats" och att hon kommer att fortsätta att kritisera vad hon skildrar som Israels pågående folkmord på befolkningen i Gaza.

Dela artikeln

Greta Thunberg och tre andra företrädare för svenska Fridays for Future bemöter i en debattartikel i The Guardian den kritik de fått för sitt ställningstagande i Israel–Palestinakonflikten.

Tonläget har varit mycket högt. Bland annat har Svenska Dagbladet kallat Greta för "tjej-Hitler" på ledarplats.

I debattartikeln skriver Greta att hon och de andra inte har radikaliserats eller politiserats, vilket de anklagas för.

"Vi har alltid varit politiska, för vi har alltid varit en rörelse för rättvisa. Att stå i solidaritet med palestinier och alla drabbade civila har alltid varit självklart för oss."

Hamas attack mot Israel den 7 oktober "kan inte på något sätt legitimera Israels pågående krigsförbrytelser", enligt Greta.

"Folkmord är inte självförsvar, och detta är inte på något sätt en proportionerlig reaktion. Det kan inte heller ignoreras att detta inträffar inom det bredare sammanhanget med palestinier som har levt under kvävande förtryck i decennier, i vad Amnesty International har definierat som en apartheidregim. Även om allt detta i sig skulle vara skäl nog att kommentera situationen, har vi som svensk rörelse också ett ansvar att säga ifrån på grund av svenskt militärt samarbete med israeliska vapenföretag, vilket gör Sverige delaktigt i Israels ockupation och massmord".

Greta och hennes medförfattare är noga med att poängtera att alla Fridays for Future-grupper är självständiga, och att deras artikel endast representerar FFF Sveriges åsikter.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.