Susanna Popova (t.v.) har skrivit den uppmärksammade ledarartikeln.

Ilska när SvD kallar Greta för "tjej-Hitler"

Publicerad 27 november 2023 kl 15.00

Media. I en ledarartikel i Svenska Dagbladet kallas Greta Thunberg och andra kvinnliga Palestina-anhängare för "tjej-Hitlers" – något som väcker heta känslor.

Dela artikeln

"Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet", lyder rubriken till artikeln av Susanna Popova som publicerades i söndagens SvD.

För "tjej-Hitlers" spelar det "ingen roll att Hamas kidnappar, våldtar och mördar kvinnor, så länge kvinnorna också är judinnor", enligt den liberala ledarskribenten.

Susanna Popova pekar ut Greta Thunberg, men även konstnären Stina Wollter och skribenter i kvinnogruppen Pink Room på Facebook.

Ledarartikeln får hård kritik från vänster. Dagens ETC:s Andreas Gustavsson skriver i en krönika att uttalandet om Greta är "så grovt att det hör hemma i en domstol".

På sociala medier har SvD-artikeln fått stor uppmärksamhet. Statsvetaren Ulf Bjereld beskriver exempelvis texten som ett "lågvattenmärke som förminskar nazismens brott mot mänskligheten och som grovt förtalar en ung kvinna".


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.