HD öppnar för vanligt folk att bära kniv

Publicerad 30 december 2023 kl 09.47

Lag & Rätt. Högsta domstolen lättar upp praxis för brott mot knivlagen och friar en 16-åring som dömdes i hovrätten för att ha haft ett multiverktyg med fällkniv i sin epa. En olycklig anglicism i domskälen gör dock att domen inte helt går att begripa.

Dela artikeln

Enligt HD är det försvarbart att medföra en kniv om den är liten och utgör en "integrerad del" av ett verktyg som man behöver använda av försvarliga skäl.

”Den kniv som RL förvarade i A-traktorn var förhållandevis liten och utgjorde dessutom en integrerad del av multiverktyget, som låg undanstoppat i handskfacket", skriver domstolen.

HD konstaterar också att multiverktyget hade ett naturligt användningsområde om det skulle bli problem med A-traktorn, och att det saknas omständigheter som pekar på en påtaglig risk för att kniven i multiverktyget skulle användas som vapen.

Därmed öppnar HD för att döma den som exempelvis är gängkriminell för brott mot knivlagen trots att vanligt folk får ha kniv i bilen.

Exakt vad HD menar med "integrerad del" är dock svårt att veta, eftersom uttrycket, som felöversättning av den amerikanska engelskans integral part, är en av svenskarnas just nu trendigaste anglicismer.

Ytterligare praxis krävs därför för att utröna om kniven måste vara nödvändig eller om det räcker med att den är integrerad, det vill säga sammankopplad på ett fungerande sätt, med ett verktyg som har ett försvarbart användningsområde.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.