Moskvas affärsdistrikt.

Ryssland nu ett höginkomstland

Publicerad 9 juli 2024 kl 17.13

Ekonomi. Trots alla sanktioner klassificeras Ryssland nu som ett höginkomstland i Världsbankens senaste rapport, rapporterar Makronom.

Dela artikeln

Världsbanken uppdaterar årligen, den 1 juli, sin ekonomiska klassificering av världens länder.

Länderna delas in i fyra grupper: låginkomstländer, lägre medelinkomstländer, övre medelinkomstländer och höginkomstländer, baserat på bruttonationalinkomst (BNI).

Årets rapport visar att Rysslands ekonomiska tillväxt har ökat betydligt, vilket har lyft landet från övre medelinkomstland till höginkomstland. Enligt Världsbankens data har Ryssland nått en BNI på 14.250 dollar, och krigsekonomin har spelat en avgörande roll i detta.

Trots sanktionerna har Rysslands ekonomi, som skiftat till krigsekonomi, stärkts av den militära sektorn och ökande handel. Enligt Världsbankens analys har handeln ökat med 6,8 procent, finanssektorn med 8,7 procent och byggsektorn med 6,6 procent. Dessa faktorer har resulterat i en real BNP-tillväxt på 3,6 procent, en nominell BNP-tillväxt på 10,9 procent och en BNP per capita-ökning på 11,2 procent.

Ukraina har också klättrat på listan, från lägre medelinkomstland till övre medelinkomstland, tack vare västerländskt stöd som hjälpt landet att återhämta sin ekonomi. Ukrainas BNP växte med 5,3 procent, efter att ha sjunkit med 28,8 procent året innan. BNI ökade med 18,5 procent och byggsektorn, driven av krigstida återuppbyggnadsarbete, växte med 24,6 procent.

Världsbanken pekar dock också på ett tragisk sammanhang: Ukrainas BNI-tillväxt är starkt kopplad till den fortgående befolkningsminskningen, som har nått 15 procent sedan krigsutbrottet.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.