Massivt bidragsfusk med "permitteringar"

Publicerad 8 maj 2020 kl 19.32

Ekonomi. För att försöka motverka arbetslöshet och en korrigering på bostadsmarknaden har regeringen beslutat om "korttids­permitteringar" som innebär att arbetsgivare kan ge folk ledigt och låta staten stå för kostnaden. Men det fuskas redan nu rejält med systemet, avslöjar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

– I vissa fall har cheferna varit väldigt öppna och sagt att de förväntar sig att personalen ska jobba 100 procent. Man utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel, säger Jens Lundberg, pressekreterare på fackförbundet Handels, till SVT.

Från regeringshåll är man medveten om problemet.

– Vi får larmrapporter från visselblåsare om att företag tänker att man ska utnyttja det här på ett otillbörligt sätt. Det är helt oacceptabelt. Det här är till för att rädda företag i en djup kris, inte för bedragare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Nu kommer 100 handläggare från Skatteverket jobba med att avslöja bedrägerierna. På tisdagen börjar gruppen hjälpa Tillväxtverket att granska bidragen.

– Det är också viktigt att alla som hör talas om fusk ringer och larmar till Tillväxtverket eller facken, säger Magdalena Andersson.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0