De 15 miljoner minkarna på Danmarks 1.080 minkfarmar ska akut avlivas. Detta efter att coronaviruset muterat hos djuren och danskar smittats av det muterade viruset.
Hittills har tolv personer bekräftats smittade.
– En mutation kan utgöra en risk att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det är därför nödvändigt att avliva alla minkar, säger den danska statsministern Mette Frederiksen enligt Aftonbladet.
I Sverige har ingen mutation upptäcks bland minkarna, men cirka 80 procent av dem kommer att avlivas inom två veckor för att pälsas, skriver Aftonbladet.
I Sölvesborg i Blekinge har coronasmitta har konstaterats på tio olika minkbesättningar, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
– Vi har belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade, med restriktioner idag, för att skydda ytterligare minkar från att smittas. Minknäringen har själva vidtagit åtgärder sedan tidigare efter samråd med Jordbruksverket och SVA, men vi vill på detta sätt ytterligare skärpa allvaret med att besättningarna skyddas med alla tillgängliga medel, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Att närliggande besättningar drabbas är inte överraskande, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark, enligt Henrikson.
– Vi vet också att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.
När cirka 80 procent av de minkar som hålls för pälsproduktion i Sverige avlivas under november månad för att pälsas återstår endast avelsdjuren.
– Vi följer läget noggrant och är beredda att ompröva vår bedömning. Vi för också en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten om hur smittspridningen hos svensk mink påverkar risken för folkhälsan i Sverige, säger Karl Ståhl tillförordnad statsepizootolog på SVA.